Picăturile care-i fac pe oameni să vadă noaptea. O soluţie lichidă i-a permis unui cercetător să vadă clar în întuneric total

O echipă de cercetători susţine susţine că a descoperit o metodă de a permite oamenilor să vadă foarte bine în întuneric. Savanţii i-au indus unui voluntar abilitatea de a vedea la o distanţă de peste 50 de metri, în întuneric total, pentru "mai multe ore".

Urmărește
1899 afișări
Imaginea articolului Picăturile care-i fac pe oameni să vadă noaptea. O soluţie lichidă i-a permis unui cercetător să vadă clar în întuneric total

Picăturile care-i fac pe oameni să vadă noaptea. O soluţie lichidă i-a permis unui cercetător să vadă clar în întuneric total (Imagine: scienceforthemasses.org)

După ce i-au injectat în ochi o soluţie, voluntarul a putut să distingă oameni alergând printre copaci, în condiţii de întuneric, pe întreaga durată a experimentului, în timp ce alţi voluntari, care primiseră doar picături au reuşit aceeaşi performanţă în doar o treime dintre cazuri, informează dailymail.co.uk.

Experimentul a fost efectuat de un grup de aşa-numiţi "biohackeri" din California, intitulat Science for the Masses.

Cercetătorii au folosit o soluţie a unei substanţe numite Chlorin e6 (Ce6), care se găseşte în organismul unor specii de peşti care trăiesc la mare adâncime şi care are proprietăţi de amplificare a luminii, dar este utilizată şi în cercetarea pentru tratamente împotriva cancerului.

După ce au combinat Ce6 cu insulină şi o soluţie salină, echipa de savanţi a obţinut o soluţie care poate creşte acuitatea vizuală în condiţii de lumină foarte slabă.

"Riscul ca substanţele toxice să fie absorbite prin piele fac din această soluţie un lucru ce trebuie manipulat cu multă grijă", au avertizat biohackerii în articolul lor.

Astfel, nu este deloc recomandat ca oamenii să încerce să efectueze această procedură singuri, acasă. În plus, medicii consultaţi de Daily Mail au avertizat că procedura nu este una medicală, nu este testată şi nu are aprobare pentru a fi folosită, pentru că nu se cunosc efectele adverse şi pe termen lung.

În cadrul experimentului echipei din California, lichidul a fost picurat în sacii conjuctivali ai ochilor unuia dintre cercetători, Gabriel Licina, iar de acolo soluţia a ajuns la retină.

"Soluţia Ce6 a fost picurată cu o micropipetă în trei doze de 50 de microlitri", potrivit cercetătorilor.

La început, soluţia a facut ca ochii lui Licina să se înnegrească, înainte de a fi absorbită în câteva secunde şi ochii să revină la culoarea naturală.

"Am văzut rapid o ceaţă verzui-neagră, iar apoi s-a dizolvat", a descris Micina ceea ce a vazut când a efectuat experimentul. Totuşi, pentru a "reduce potenţialul de expunere la lumină foarte puternică", Gabriel Licina a primit lentile de contact negre. În decurs de o oră, vederea sa s-a îmbunătătţit în mod simţitor în condiţii de lumină slabă.

Pentru a testa efectele soluţiei asupra vederii, Licina şi alte patru persoane "de control" care nu primiseră substanţa au fost duşi într-o zonă întunecată.

Voluntarii au fost rugaţi să identifice, în întuneric, o serie de simboluri, fie în mişcare, fie stând pe loc, şi să depisteze oamenii care se mişcau într-un pâlc de pădure.

"Voluntarul care primise Ce6 a recunoscut în mod constant simboluri care nu păreau să fie vizibile pentru subiecţii de control", au precizat cercetătorii.

În cadrul celui de-al doilea test, voluntarul Ce6 a identificat în mod corect toate semnele din depărtare, în timp ce ceilalţi subiecţi au avut o rată de succes de doar 33%".

După testare, echipa a spus că Gabriel Licina a purtat ochelari de soare în timpul somnului, iar vederea a părut să-i revină la normal dimineaţa.

După 20 de zile de la aplicarea soluţiei, nu au apărut efecte secundare detectabile, potrivit cercetătorilor. Savanţii recunosc că mai este nevoie de multe teste, dar primele rezultate arată că tehnica poate furniza amplificarea luminii slabe, în înteriorul ochiului uman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici