Aceşti prădători, denumiţi anomalocaridide, ar fi fost cele mai mari animale de pe planetă în timpul „exploziei cambriene” – o perioadă în care biodiversitatea a crescut într-un ritm extraordinar – ce a avut loc în urmă cu 540 – 500 milioane de ani, informează AFP.
Scheletul bine conservat, descoperit în Maroc, are o lungime de un metru, în condiţiile în care fosilele de anomalocarididede descoperite până atunci aveau o lungime de cel mult 60 de centimetri.
Însă, paleontologii au fost surprinşi să constate că animalul descoperit nu a trăit în cambrian, ci într-o perioadă mai recentă, ordovician, când a avut loc o altă creştere explozivă a numărului de specii de pe Terra.
Acest lucru înseamnă că anomalocarididele au supravieţuit cu 30 de milioane de ani mai mult decât credeau specialiştii, potrivit acestui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature.
Studiul a fost coordonat de paleontologii de la Yale Peabody Museum of Natural History din Statele Unite şi de la Université de Gand din Belgia.