- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (19.08.2008, 16:08)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piele fină şi sensibilă pentru roboţii de companie
Cercetătorii niponi au realizat un material care oferă senzaţia unei pieli sensibile şi fine, cu capacitatea de a reacţiona la schimbările de temperatură şi care va servi la "umanizarea" roboţilor de companie, proiectaţi să îndeplinească diverse funcţii casnice.
Urmărește
26 afișări
Piele fină şi sensibilă pentru roboţii de companie
O echipă de cercetare de la Universitatea din Tokyo, care vrea să transforme obiectele electronice în unele cu care traiul în comun să fie mai agreabil, a confecţionat noul material, care se caracterizează prin elasticitate şi este un bun conductor al curentului electric, potrivit lui Takao Soneya, coordonatorul echipei.
Noul material este flexibil, are capacitatea de a se întinde foarte mult şi este un mult mai bun conductor decât cauciucul. Proprietăţile acestui material fac ca el să poată fi folosit într-o gamă largă de aplicaţii, inclusiv pentru realizarea pielii roboţilor destinaţi să deservească oamenii în cadrul gospodăriilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
"Fiinţele cibernetice, noii companioni ai oamenilor, includ o serie de componente electronice cu ajutorul cărora sunt capabile să măsoare temperatura, presiunea şi alţi factori de mediu care să contribuie la o conlocuire armonioasă cu oamenii", a spus Tsuyoshi Sekitani, unul dintre membrii echipei universitare, care consideră că androizii insensibili ar fi colocatari groaznici.
Siliconul şi alţi polimeri deja folosiţi pentru a simula epiderma umană sunt extrem de maleabili, însă nu sunt adaptaţi pentru a funcţiona rapid în conexiune cu componentele electronice. Pe de altă parte, metalele care reprezintă conductori perfecţi pentru electricitate nu sunt luate în calcul pentru roboţii casnici, deoarece nimeni nu ar vrea să atincă o astfel de "piele".
Materialul conceput de specialiştii niponi are la bază nanotuburi din carbon - o formă a carbonului descoperită în urmă cu aproximativ 20 de ani-, în combinaţie cu un lichid ionic, ceea ce permite amestecul substanţei cu gumă. Nanotuburile de carbon au o mobilitate electronică foarte mare, spre deosebire de elementele organice deja folosite ca tranzistori elementari răspândiţi în diverse tipuri de substraturi.
Pe lângă "pielea" pentru roboţi, noul material realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo, a cărui fabricare nu este foarte scumpă, ar putea fi utilizat şi pentru acoperirea volanului autoturismelor, pentru a se putea analiza diverşi parametri şi a se stabili dacă şoferul este într-adevăr în starea psihică potrivită pentru a conduce. În plus, materialul conductor ar putea fi folosit şi pentru crearea unor feţe de pernă care să contribuie la analizarea fazelor somnului şi să identifice motivele unor patologii diverse, acţionând pentru prevenirea lor. Pe de altă parte, materialul elastic poate servi şi la fabricarea de îmbrăcăminte sportivă şi ţinute profesionale necesitând măsurarea parametrilor psihologici.
Fabricarea de ecrane flexibile din acest tip de material nu mai reprezintă o utopie, potrivit lui Sekitani, care consideră că "obiectele electronice trebuie să fie plăcute la atingere."
Cu toate acestea, pentru ca materialul realizat de cercetătorii niponi să poată fi folosit la scară mare, echipa care a realizat polimerul mai are de lucru ani de zile, în condiţiile în care, în acest moment, nanotuburile de carbon fac obiectul unor studii privind toxicitatea faţă de mediu şi fiinţa umană.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe