- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (21.05.2009, 14:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planeta Marte a avut, la început, o atmosferă rece şi umedă
Planeta Marte a avut, la începuturile ei, o atmosferă rece şi umedă, pentru că anumite minerale dizolvate în apele ei ar fi împiedicat apariţia îngheţului, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute, potrivit unui studiu publicat joi în revista britanică Nature.
Urmărește
671 afișări
Planeta Marte a avut, la început, o atmosferă rece şi umedă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Peisajele de pe Marte prezintă urme care demonstrează existenţa, în trecut, la suprafaţa planetei, a unor cursuri de apă.
Pentru a explica prezenţa apei în stare lichidă pe Marte, oamenii de ştiinţă au pus pe seama gazelor cu efect de seră o posibilă creştere a temperaturilor peste limita de 0°C, a explicat Alberto Fairen, de la Centrul de cercetare Ames al NASA din California.
Acestei teorii, care propune ideea unui trecut marţian "cald şi umed", i se opune, în prezent, ipoteza unei "tinere planete Marte rece şi umedă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Mineralele dizolvate în apă pot să reducă punctul de îngheţare al lichidelor din mediul marţian, oferind astfel o soluţie plauzibilă pentru paradoxul climatului de pe Marte, în anii ei de tinereţe", au explicat cercetătorii americani.
Specialiştii au realizat pe computer modele ale proceselor de îngheţare şi de evaporare a lichidelor de pe Marte, care ţin cont de compoziţia chimică a rocilor marţiene descoperite la locul de aterizare de sondele spaţiale Pathfinder, Viking şi Spirit.
"O mare parte a fluidelor care conţin siliciu, fier, sulf, magneziu, calciu, clor, sodiu, potasiu şi aluminiu rămân în stare lichidă la o temperatură inferioară valorii de 273 de grade Kelvin", echivalentul valorii de 0°C, au explicat cercetătorii.
Pentru a testa acest model de analiză pe calculator, specialiştii au analizat reziduurile minerale rezultate din evaporarea sau din îngheţarea soluţiilor lichide menţionate mai sus: caracteristicile lor s-au dovedit a fi asemănătoare cu cele ale substanţelor identificate la suprafaţa planetei Marte.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe