- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (21.05.2009, 14:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planeta Marte a avut, la început, o atmosferă rece şi umedă
Planeta Marte a avut, la începuturile ei, o atmosferă rece şi umedă, pentru că anumite minerale dizolvate în apele ei ar fi împiedicat apariţia îngheţului, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute, potrivit unui studiu publicat joi în revista britanică Nature.
Urmărește
671 afișări
Planeta Marte a avut, la început, o atmosferă rece şi umedă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Peisajele de pe Marte prezintă urme care demonstrează existenţa, în trecut, la suprafaţa planetei, a unor cursuri de apă.
Pentru a explica prezenţa apei în stare lichidă pe Marte, oamenii de ştiinţă au pus pe seama gazelor cu efect de seră o posibilă creştere a temperaturilor peste limita de 0°C, a explicat Alberto Fairen, de la Centrul de cercetare Ames al NASA din California.
Acestei teorii, care propune ideea unui trecut marţian "cald şi umed", i se opune, în prezent, ipoteza unei "tinere planete Marte rece şi umedă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Mineralele dizolvate în apă pot să reducă punctul de îngheţare al lichidelor din mediul marţian, oferind astfel o soluţie plauzibilă pentru paradoxul climatului de pe Marte, în anii ei de tinereţe", au explicat cercetătorii americani.
Specialiştii au realizat pe computer modele ale proceselor de îngheţare şi de evaporare a lichidelor de pe Marte, care ţin cont de compoziţia chimică a rocilor marţiene descoperite la locul de aterizare de sondele spaţiale Pathfinder, Viking şi Spirit.
"O mare parte a fluidelor care conţin siliciu, fier, sulf, magneziu, calciu, clor, sodiu, potasiu şi aluminiu rămân în stare lichidă la o temperatură inferioară valorii de 273 de grade Kelvin", echivalentul valorii de 0°C, au explicat cercetătorii.
Pentru a testa acest model de analiză pe calculator, specialiştii au analizat reziduurile minerale rezultate din evaporarea sau din îngheţarea soluţiilor lichide menţionate mai sus: caracteristicile lor s-au dovedit a fi asemănătoare cu cele ale substanţelor identificate la suprafaţa planetei Marte.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe