- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (19.04.2014, 15:55)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planeta Saturn ar putea avea un nou satelit
O imagine surprinsă de sonda Cassini pe inelele planetei Saturn, în aprilie 2013, i-a făcut pe astronauţi să se gândească la faptul că sunt martorii formării unui nou satelit.
Urmărește
388 afișări
Planeta Saturn ar putea avea un nou satelit
În aprilie 2013, sonda Cassini a NASA a surprins un fenomen uimitor, care ar putea conduce la formarea unui nou satelit al planetei Saturn. Imaginea captată de Cassini din întâmplare, în timp ce încerca să fotografieze satelitul Prometheus, a fost, de altfel, făcută publică de NASA de curând.
În imagine se poate remarca pe partea exterioară a celui mai îndepărtat inel al lui Saturn - cunoscut ca inelul A - un punct alb luminos. Pata este în realitate un fel de "protuberanţă" care formează un arc cu o lungime de 1.200 de kilometri şi o lăţime de circa 10 kilometri. Această "deformare" este rezultatul forţelor gravitaţionale exersate asupra particulelor de gheaţă care formează inelul, informează maxiscience.com.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
În centrul acestei protuberanţe singulare se află formaţiunea despre care astrofizicienii cred că este embrionul unui satelit în formare. Obiectul, botezat Peggy, nu este vizibil în imagine şi mai sunt necesare studii şi date pentru a-l putea detecta cu precizie.
Rezultatele studiului astrofizicienilor, care cred că acest corp celest are un diametru de doar 800 de centimetri, au fost publicate în Icarus.
Specialiştii mai spun că este posibil ca dezvoltarea acestui obiect să nu se finalizeze şi chiar ca acesta să fie distrus de-a lungul timpului.
Însă, indiferent de rezultat, fenomenul constituie o premieră pentru cercetători.
"Nu am văzut niciodată un astfel de fenomen. Am putea fi pe cale să observăm o naştere, cea a unui obiect care va părăsi inelele, devenind un satelit", a spus Carl Murray, de la Queen Mary University din Londra.
Descoperirea lui Peggy este, de asemenea, un pas înainte în înţelegerea mecanismelor de acreţie - fenomenul de captare gravitaţională a corpurilor cereşti mici de corpuri mai mari, prin care acestea din urmă îşi măresc masa - a sateliţilor pornind de la particule care compun inelele unei planete. Câteva zeci de sateliţi gravitează în jurul lui Saturn şi, în prezent, există mai multe teorii pentru explicarea formării acestora.
Mărimea sateliţilor lui Saturn variază în funcţie de poziţia acestora, cei mai îndepărtaţi fiind cei mai mari, mulţi dintre ei fiind formaţi mai mult din gheaţă, având aceeaşi compoziţie, deci, ca inelele. De aceea cercetătorii cred că sateliţii s-au format din particule prezente în inele. După ce se desprind de Saturn, ei pot fuziona cu alţi sateliţi pe parcursul lor.
Însă cercetătorii nu dispun de suficiente informaţii pentru a-şi testa teoria şi din acest motiv noul fenomen observat de Cassini este extrem de important.
Cercetătorii mai spun că Peggy, dacă îşi va finaliza procesul de formare, ar putea fi ultimul satelit al lui Saturn, inelele planetei părând prea "epuizate" pentru a da naştere la un altul.
Misiunea Cassini este coordonată de NASA, care colaborează cu Agenţia spaţială italiană şi cu Agenţia spaţială europeană. Sonda Cassini a fost lansată în 2004 şi a studiat cei mai mari sateliţi ai planetei Saturn.
Saturn, a şasea planetă de la Soare, este înconjurată de inele caracteristice şi are peste 53 de sateliţi.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace