STUDIU   Planeta se află într-o situaţie catastrofală. 90% din gheţarii Antarcticii s-au topit în ultimii 10 ani

O anomalie se petrece în Antarctica din cauza încălzirii globale.

Urmărește
1352 afișări
Imaginea articolului Planeta se află într-o situaţie catastrofală. 90% din gheţarii Antarcticii s-au topit în ultimii 10 ani

Autor foto - Jason Auch, Wikipedia Commons

Anderson Cooper de la CNN a prezentat o ştire în care declara că iarna mai caldă din emisfera nordică, gheţarii s-au retras în cercul arctic. 

Oamenii de ştiinţă avertizează că şi la polul sud, stratul de gheaţă al Antarcticii este la cel mai scăzut nivel de când sateliţii  monitorizează situaţia din anul 1979. 

Scăderea nivelului de gheaţă din Antarctica a atins un nou record pentru a doua oară în doi ani, iar unii oameni de ştiinţă alarmaţi că scăderile dramatice sunt un semnal că criza climatică poate influenţa mai grav această regiune vastă, complexă şi izolată.

Anderson Cooper a fost uimit de vremea din Argentina când l-a intervievat pe un corespondent aflat la faţa locului, Bill Weir, care a trasmis că există îngrijorări că şi Antarctica este grav afectată de schimbările climatice, căci 90% din gheaţă din jurul continentului a dispărut. 

Peste 1,91 milioane de kilometri pătraţi s-au topit, susţine Bill Weir potrivit datelor preluate de la Centrul Naţional de Date despre Zăpadă şi Gheaţă (NSIDC). 

Spre deosebire de Arctica, unde rata de pierdere a gheţii marine a urmat o traiectorie descendentă destul de consistentă pe măsură ce schimbările climatice accelerează, extinderea gheţii de mare a Antarcticii a oscilat în sus şi în jos, ceea ce face mai dificil să ca oamenii de ştiinţă să-şi dea seama cum reacţionează continentul şi oceanul din jur la încălzirea globală. 

Cele două regiuni polare sunt foarte diferite. În timp ce Arctica este un ocean înconjurat de continente, Antarctica este un continent înconjurat de ocean, asta înseamnă că gheaţa sa de mare poate creşte în exterior, fără a fi constrânsă de uscat. Gheaţa din Antarctica tinde să fie mai subţire decât gheaţa arctică, cu maxime mai mari iarna şi scăderi mai abrupte vara.

Un peisaj antarctic modificat ar putea avea un impact semnificativ asupra vieţii sălbatice, de la microorganismele şi algele care susţin lanţul trofic, la balenele din regiune, pinguinii şi focile care se bazează pe gheaţa de mare pentru a se hrăni. 

Este prea devreme pentru a spune dacă declinul record al gheţii marine este noua normalitate sau dacă  Antarctica îşi va reveni, dar cercetătorii de la NSIDC subliniază că va dura ceva timp pentru a afla misterul. 

Oamenii de ştiinţă vor avea nevoie de cel puţin încă cinci ani de date şi observaţii, a estimat Ted Scambos, glaciolog la Universitatea din Colorado Bouldera, care a adăugat pentru CNN: „Se pare că ceva s-a schimbat în Antarctica şi că lucrurile sunt destul de dramatice”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici