Plante străvechi, readuse la viaţă după 30.000 de ani - FOTO

Oamenii de ştiinţă din Rusia au reuşit să cultive plante viabile provenind din seminţele unor fructe străvechi, depozitate de veveriţe în permafrostul siberian în urmă cu 30.000 de ani.

Urmărește
1454 afișări
Imaginea articolului Plante străvechi, readuse la viaţă după 30.000 de ani - FOTO

Plante străvechi, readuse la viaţă după 30.000 de ani (Imagine: www.bbc.co.uk)

Fructele acelor plante străvechi au fost descoperite pe malurile râului Kolmya din Siberia, un loc frecventat adeseori de oamenii de ştiinţă aflaţi în căutarea scheletelor de mamut, informează bbc.co.uk.

Savanţii de la Institutul de biofizică celulară au reuşit astfel să obţină din acele seminţe plante viabile de Silene stenophylla.

Potrivit studiului lor, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), acele seminţe reprezintă cel mai vechi material genetic vegetal care a fost readus la viaţă.

Înainte de această reuşită, precedentul record era deţinut de cercetătorii israelieni, care au obţinut plante viabile din seminţe de palmier vechi de 2.000 de ani, conservate în regiunea Masada.

Planta Silene stenophylla creşte şi în zilele noastre în tundra siberiană, însă prezintă câteva diferenţe - forma petalelor şi sexul plantelor - în comparaţie cu "verişoarele" ei străvechi care au fost reînviate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici