- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (17.04.2022, 15:50)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Plantele deţin cheia pentru dezvoltarea viitoarelor tratamente împotriva cancerului
Oamenii de ştiinţă spun că lumea plantelor are un rol important în crearea de noi medicamente pentru combaterea bolilor.
Urmărește
6250 afișări
Plantele deţin cheia pentru dezvoltarea viitoarelor tratamente împotriva cancerului
Îngrijirea cancerului se bazează pe terapii complexe care implică materiale radioactive şi medicamente sofisticate şi a evoluat mult faţă de remediile din trecut bazate pe plante şi ierburi.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă avertizează că este încă nevoie să se înţeleagă rădăcinile botanice ale tratamentelor împotriva tumorilor - pentru a menţine noi surse de medicamente şi pentru a se asigura că resursele vegetale nu sunt supraexploatate. Lumea naturală are încă multe de învăţat în ceea ce priveşte combaterea bolilor, potrivit The Guardian.
Un exemplu este oferit de Melanie-Jayne Howes, cercetător la Kew Gardens din Londra. „Un medicament anticancerigen eficient, numit paclitaxel, a fost dezvoltat din arborele de tisa din Pacific. Cu toate acestea, el s-a bazat pe o substanţă chimică care există în cantităţi foarte mici", a declarat Howes. „Sute de copaci au trebuit să fie tăiaţi pentru a dezvolta medicamentul. Ca urmare, copacul este acum clasificat ca fiind aproape ameninţat".
Însă, a fost oferită o soluţie de către botanişti. Howes a spus: „De atunci, un medicament similar a fost găsit în concentraţii mai mari în tisa comună, iar acesta este acum folosit, cu mult mai puţin rău pentru mediu, pentru a produce paclitaxel, un tratament pentru cancerul ovarian şi de sân. Cercetarea de bază şi înţelegerea biologiei plantelor au avut un impact esenţial asupra tratamentului cancerului”.
Acest punct de vedere a fost reiterat de profesorul Susan Short de la Universitatea Leeds. „Există o mulţime de tipuri şi subtipuri de tumori diferite care sunt descoperite în permanenţă, aşa că avem în continuare nevoie de idei noi şi de medicamente noi", a spus aceasta.
Short conduce un amplu studiu în Marea Britanie asupra medicamentului pe bază de canabis Sativex pentru tratarea pacienţilor cu glioblastoame recurente, o formă agresivă de tumoare cerebrală. Studiul va evalua impactul medicamentului, care este utilizat şi pentru tratarea sclerozei multiple şi este administrat sub formă de spray oral, asupra persoanelor care urmează o chimioterapie standard.
„Vom trata pacienţi ale căror tumori cerebrale primare au recidivat după tratamentele standard, pentru a vedea dacă adăugarea acestui medicament pe bază de plante la chimioterapia ulterioară îi ajută să rămână în viaţă mai mult timp şi pentru a vedea dacă le îmbunătăţeşte calitatea vieţii", a adăugat Short.
Tratamentele pe bază de plante au, în mod clar, un rol vital în terapiile împotriva cancerului, aspect subliniat de Howes. „Chiar şi în prezent, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să sintetizeze unele medicamente, deoarece acestea sunt foarte complexe, aşa că încă ne bazăm pe plante pentru medicamente cheie împotriva cancerului", a declarat Howes, a cărui activitate presupune examinarea plantelor şi a seminţelor găsite la Kew pentru a identifica noi medicamente şi produse medicamentoase.
Cu toate acestea, eficacitatea extractelor de plante nu se limitează la crearea de medicamente împotriva cancerului. Medicamentele pentru multe alte afecţiuni sunt încă izolate din plante şi utilizate în prezent.
Plantele joacă un rol important în tratarea bolilor
Ca exemple de succese din trecut sunt vinblastina şi vincristina, două medicamente de importanţă critică care sunt folosite pentru tratarea limfomului Hodgkin, a melanomului şi a altor câteva tipuri de cancer.
Singura sursă a acestor medicamente provine din extractele de perişoare de trandafir, care este originară din Madagascar, dar care este cultivată în întreaga lume ca plantă ornamentală.
„Periwinkle a fost folosit iniţial ca tratament tradiţional pentru diabet, dar cercetările ulterioare au arătat că are potenţiale proprietăţi anticancerigene", a declarat Howes.
Galantamina, un extract de ghiocei, este folosită pentru tratarea demenţei, în timp ce artemisinina, un extract din planta pelin dulce - o plantă folosită în medicina tradiţională chineză - a fost demonstrată de chimistul Tu Youyou ca fiind eficientă în tratarea malariei, o descoperire care i-a adus o parte din premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină din 2015.
Accentul pus pe puterea plantelor de a ajuta oamenii să supravieţuiască mai mult timp bolii şi să aibă o calitate mai bună a vieţii are consecinţe importante în afara tratamentului afecţiunilor lor, a adăugat Howes. „Dacă putem arăta cum putem obţine noi medicamente din natură prin deblocarea proprietăţilor utile ale plantelor, atunci ajutăm la tratarea bolilor, dar demonstrăm, de asemenea, valoarea biodiversităţii şi oferim un stimulent pentru ca oamenii să o protejeze”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Şoarecii duşi în spaţiu pot oferi indicii despre motivul pentru care astronauţii au probleme cu rinichii
Citește și: CNN - Omenirea a irosit unica şansă de a combate schimbările climatice pe durata pandemiei
Citește și: Doi cimpanzei au învăţat să se joace Pac-Man
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
-
astăzi, 16:05