Planul european de combaterea cancerului

Comisia Europeană a făcut miercuri încă un pas pentru facilitarea accesului la prevenirea, detectarea timpurie, tratarea cancerului, precum şi la îngrijirile acordate pentru această boală.

Urmărește
477 afișări
Imaginea articolului Planul european de combaterea cancerului

Cum vrea Comisia Europeană să combată îmbolnăvirile cu cancer

Comisia a lansat patru noi acţiuni ale Planului european de combatere a cancerului pentru a sprijini statele membre în soluţionarea inegalităţilor şi în îmbunătăţirea screeningului şi a vaccinării împotriva HPV, dar şi pentru a-i sprijini pe cei cu antecedente de cancer.

Este vorba de un registru privind inegalităţile în domeniul cancerului, care va identifica tendinţele şi disparităţile dintre statele membre şi dintre regiuni. Acesta va contribui de asemenea la evidenţierea inegalităţilor pe bază de gen, de nivel de educaţie şi de venituri, precum şi a disparităţilor dintre zonele urbane şi cele rurale în ceea ce priveşte prevenirea cancerului şi îngrijirile pentru această boală.

De asemenea, va fi utilizată o cerere de contribuţii referitoare la screeningul pentru cancer. Aceasta face parte din obiectivul Planului de combatere a cancerului de a se asigura că 90 % din populaţia UE care ar trebui să beneficieze de screening pentru cancerul de sân, de col uterin şi colorectal are acces la acesta până în 2025.

CE anunţă o acţiune comună privind vaccinarea împotriva HPV prin care va sprijini statele membre în sporirea gradului de înţelegere şi de sensibilizare a publicului cu privire la HPV şi în promovarea vaccinării. Scopul este eliminarea cancerului de col uterin prin vaccinarea împotriva HPV a cel puţin 90 % din populaţia ţintă de fete din UE şi creşterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieţilor până în 2030.

Reţeaua UE a tinerilor care au supravieţuit cancerului va consolida monitorizarea pe termen lung a planurilor de îngrijire în domeniul cancerului la nivel naţional şi regional. Reţeaua îi va pune totodată în legătură pe tinerii cu antecedente de cancer şi pe familiile lor cu persoanele care asigură servicii formale şi informale de îngrijire.

„Lupta împotriva cancerului a devenit o prioritate a acestei Comisii atunci când am lansat Planul european de combatere a cancerului. Scopul nostru este ca toată lumea din Uniunea Europeană să beneficieze de tratamentul pentru cancer de care are nevoie. Ştim că această luptă a suferit un regres din cauza pandemiei şi că este posibil să avem în prezent un număr estimativ de un milion de cazuri nediagnosticate. Cancerul este un subiect care ne priveşte personal pe toţi. De aceea vom depune eforturi pentru prevenire, pentru diagnosticarea timpurie şi pentru accesul egal la îngrijiri ca să putem câştiga această luptă”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Potrivit CE, în medie, în Europa, cancerul îi afectează pe bărbaţi ceva mai mult decât pe femei, proporţiile fiind de 54 % din cazurile noi, respectiv 56 % din decese. Cu toate acestea, cancerul de sân la femei este tipul de cancer cel mai des diagnosticat (peste 355 000 de femei în UE în 2020). Există totodată inegalităţi pregnante în statele membre şi de la un stat membru al UE la altul, precum şi între categoriile populaţiei în ceea ce priveşte detectarea timpurie, diagnosticarea, tratamentul şi calitatea îngrijirilor acordate pacientului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici