PLANURILE îndrăzneţe ale NASA: Cum se capturează un asteroid pentru a-l transforma într-o staţie spaţială

Cercetătorii americani de la NASA plănuiesc să captureze un asteroid de circa 500 de tone, pe care vor să îl transforme într-o staţie spaţială. Investiţia financiară pentru acet proiect depăşeşte orice aşteptări, însă oamenii de ştiinţă susţin că efortul bănesc merită.

Urmărește
1707 afișări
Imaginea articolului PLANURILE îndrăzneţe ale NASA: Cum se capturează un asteroid pentru a-l transforma într-o staţie spaţială

PLANURILE îndrăzneţe ale NASA: Cum se capturează un asteroid pentru a-l transforma într-o staţie spaţială (Imagine: NASA)

Potrivit oficialilor din cadrul departamentului de ştiinţă şi tehnologie de la Casa Albă, întreg planul pentru capturarea asteroidului va costa peste 2,5 miliarde de dolari.

Dacă va fi aprobată, această misiune ar putea fi primul proces prin care oamenii vor încerca să schimbe cursul unui corp ceresc. 

Un raport al NASA, realizat în parteneriat cu Institutul de Tehnologie din California (Caltech), explică modul exact în care asteroidul urmează a fi capturat, scrie Daily Mail

O capsulă special construită pentru această misiune ar urma să fie ataşată de o rachetă Atlas V, care va fi lansată către asteroid. Odată ajunsă în apropierea asteroidului capsula va lansa o prelată special manufacturată de 15 metri în diametru, care a urma să se înfăşoare în jurul asteroidului. 

După aceea, cu ajutorul rachetei şi a sistemului de propulsie, dotat cu circa 300 de kg de combustibil, va opri traiectoria asteroidului şi îl va direcţiona într-un punct gravitaţional neutru, între Pâmânt şi Lună. 

Astfel, de pe acest asteroid astronauţii vor avea un punct de staţionare în viitoarele misiuni. Potrivit raportului prin care este descrisă aceast misiune îndrăzneaţă, ”ideea de exlporare şi capturare a unui asteroid nu este una nouă. Ideea de a captura un asteroid datează de acum o sută de ani, însă doar cu ajutorul tehnologiei de acum acest lucru poate fi posibil”. 

NASA a refuzat să comenteze asupra acestui proiect, deoarece, susţine că este încă în negociere cu Casa Albă pentru aprobare. Cu toate acestea, se crede că în maxim 10-12 ani proiectul va putea fi pus în aplicare. De asemenea, tehnologia din următorii ani ar putea permte totodată capturarea asteroizilor pentru extragerea fierului şi a mineralelor din acestea

Conform cercetătorilor, asteroizii situaţi în imediata vecinătate a planetei noastre conţin fier, care ar putea fi folosit la construirea de noi staţii spaţiale, sau apă, care ar putea fi descompusă în hidrogen şi oxigen pentru a compune combustibil pentru rachete. 

Anul acesta Planetary Resourcers, o companie cu sediul în Seattle, cu investitori miliardari precum Eric Schmidt şi Larry Page de la Google, a anunţat că intenţionează să foreze asteroizii care se apropie de planeta noastră pentru a obţine cât mai multe resurse găsite pe aceştia. 

Se estimează că în jurul anului 2016 prima navetă spaţială va vizita un asteroid botezat 1999 RQ36, urmând să extragă mostre de pe acesta care vor fi aduse pe Pământ pentru analiză. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici