Planurile Rusiei de a deveni putere ştiinţifică, afectate de un scandal academic: un număr impresionant de articole ştiinţifice, contestate pentru plagiat

Planurile Admninistraţiei Vladimir Putin de transformare a Rusiei într-o mare putere mondială în domeniul ştiinţific sunt afectate de un scandal academic, informează cotidianul The Washington Post.

Urmărește
1705 afișări
Imaginea articolului Planurile Rusiei de a deveni putere ştiinţifică, afectate de un scandal academic: un număr impresionant de articole ştiinţifice, contestate pentru plagiat

Planurile Rusiei de a deveni putere ştiinţifică, afectate de un scandal academic: un număr impresionant de articole ştiinţifice, contestate pentru plagiat

În urmă cu opt ani, preşedintele Vladimir Putin a decretat că Rusia trebuie să devină o mare putere în domeniul ştiinţific. Acest lucru însemna ca cel puţin cinci universităţi ruse să intre în topul 100 până în anul 2020 şi o creştere semnificativă a numărului de referinţe bibliografice ruse pe plan mondial.

Acum, o entitate aflată în centrul aspiraţiilor lui Vladimir Putin, Academia de Ştiinţe, a lansat o bombă asupra planului. O comisie constituită de Academie a generat contestarea a cel puţin 869 de articole ştiinţifice ruse, în principal pentru plagiat.

"Aceasta este cea mai mare contestare din istoria ştiinţifică rusă. Nu au mai fost contestate niciodată sute de articole. Până acum doi ani, poate că erau cazuri singulare, dar nici măcar de ordinul zecilor", a declarat Andrei Zaiakin, secretarul ştiinţific al Comisiei de contracarare a falsului ştiinţific din cadrul Academiei pentru Ştiinţe din Rusia.

"Ce s-a întâmplat? Mulţi oameni de ştiinţă atribuie vina ordinului dat de Vladimir Putin în 2012, prin care s-a oferit finanţare suplimentară, dar au apărut şi presiuni asupra oamenilor de ştiinţă de a publica mai multe articole pe an, indiferent de calitate", notează The Washington Post.

Criticii susţin că problemele au fost alimentate şi de Ministerul Ştiinţelor şi Educaţiei Superioare. În 2018, ministrul Mihail Kotiukov declara că Rusia trebuie să dubleze publicarea de articole de cercetare, astfel că universităţile au oferit contracte şi promovări persoanelor care au publicat mai mult, marginalizându-i pe ceilalţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici