Naşterile premature reprezintă principala cauză de moarte infantilă, dar şi pentru apariţia unor dizabilităţi grave, precum surzenie, orbire sau probleme de învăţare. Copiii care se nasc prematur se luptă să supravieţuiască, unii mor în primele zile de viaţă extra-uterină, iar alţii pot petrece şi luni de zile la terapie intensivă. În Marea Britanie, naşterile premature reprezintă o cheltuială anuală estimată la aproape un miliard de lire sterline.
Cercetătorii de la Imperial College din Londra au izolat proteina TLR4, care provoacă naşterile premature, şi au descoperit şi o cale de a stopa acest proces, deşi va fi nevoie de cercetări adiţionale.
Această proteină declanşează inflamaţii atunci când detectează bacterii, ceea ce cauzează naşterea prematură. Însă bacteriile se găsesc în uter la majoritatea femeilor însărcinate şi totuşi nu toate intră în travaliu prematur. Astfel, s-a demonstrat că naşterea prematură nu se declanşează pentru a salva viaţa mamei, atunci când există o infecţie serioasă, aşa cum se credea înainte, pentru că proteina nou identificată nu acţionează ca reacţie la o infecţie.
Profesorul Philip Bennett, cercetător principal la Institutul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie de la Imperial College, a spus că oamenii din echipa care a realizat studiul se bucură că au găsit o cale de a bloca un factor important ce duce la naşterea prematură. "Chiar dacă mai este nevoie de cercetare, considerăm că acesta este un pas înainte în dezvoltarea unor tratamente care să prevină naşterea prematură", a mai spus Bennett.