- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (29.05.2022, 16:16)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU - Pot bărbaţii să alăpteze? Experţii spun că da, dar nu este uşor
Este posibil ca bărbaţii să alăpteze bebeluşii la sân, dar ştiinţa spune că nu este atât de simplu.
Urmărește
6139 afișări
Sursa Foto - Hepta
*Notă: Articolul a fost tradus şi adaptat de pe Salon.com, un site american creat în 1995, şi care este de orientare progresistă.
Criza laptelui praf în America
După pandemie, criza semiconductorilor, criza energetică, criza cerealelor şi războiul din Ucraina, a început acum o altă criză în Statele Unite ale Americii- criza laptelui praf.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Criza loveşte mai dur fămiliile sărace care nu-şi permit să cumpere lapte natural de vacă din magazine.
Laptele praf era singura opţiune, dar din cauza penuriei, acum părinţii nu mai au cu ce să-şi hrănească copiii.
În SUA, o mare parte din laptele pentru bebeluşi este vândut printr-un program guvernamental de subvenţionare a cumpărăturilor de alimente pentru familiile cu venituri mici. Însă pentru a beneficia de subvenţii, laptele trebuie să fie cumpărat de la cei câţiva furnizori care au contracte cu statul.
Iar laptele european nu poate ieşi rapid pe piaţă. Deşi îndeplineşte cerinţele de calitate ale Administraţia pentru Alimente şi Medicamente, nu corespunde în ceea ce priveşte etichetarea şi instrucţiunile de preparare şi păstrare în limba engleză.
Pot bărbaţii să alăpteze?
Pe măsură ce deficitul de lapte praf pentru bebeluşi din America continuă să inspire escrocii şi politicienii deopotrivă, părinţii au devenit disperaţi după soluţii radicale, mai ales că mamele nu pot alăpta la infinit.
Uneori devin atât de creativi încât îngrijorează instituţia medicală.
Medicii au fost nevoiţi să-i avertizeze pe părinţi să evite abordările periculoase, cum ar fi să-şi facă propriile formule de lapte praf pentru bebeluşi . Cu toate acestea, în mijlocul crizei, o femeie transgender a declarat pe Reddit că poate să-şi alăpteze fiica pentru că are sâni biologici masculini. Informaţia nu este verificată.
Dar într-adevăr, persoanele transexuale care s-au născut cu sex feminin, dar şi-au făcut schimbare de sex pentru a deveni bărbaţi, au în continuare sâni feminini şi capacitatea de a lacta, chiar dacă au trecut prin procesul de micşorare a sânilor.
Mulţi se întreabă însă de ce bărbaţii nu pot alăpta, iar răspunsul ar fi că evoluţia de 100 milioane de ani nu i-a permis niciunui animal mamifer de sex masculin să dobândească această capacitate, inclusiv de a naşte pui vii şi de a dezvolta uter.
Şi totuşi, în mod bizar, toţi bărbaţii din specia Homo Sapiens Sapiens au sâni şi sfârcuri de peste 200.000 de ani, la fel ca şi masculii din celelalte specii primate.
„Şi femeile şi bărbaţii au aceleaşi structuri de bază ale sânilor la naştere”, a declarat Tamar Reisman, MD, profesor asistent de medicină, endocrinologie, diabet şi boli osoase la Şcoala de Medicină Icahn.
Sunt necesare patru ingrediente şi hormoni
„Este necesară expunerea la 4 ingrediente pentru a transforma sânul şi a permite producerea şi eliminarea laptelui – estradiol, progesteron, prolactină şi oxitocină”, transmite dr.Jack Newman pentru Salon.
Dr. Jack Newman de la Clinica de Alăptare Newman şi Centrul Internaţional de Alăptare şi co-autor al cărţii „Ghidul doctorului Jack Newman pentru alăptare”, a făcut ecou în lumea academică.
„Condiţiile există”, a spus Newman când a fost întrebat ce condiţii trebuie să fie prezente pentru ca bărbaţii să poată alăpta bebeluşii la sân.
„Bărbaţii au în sâni ţesut care produce lapte în mod normal. Dacă este stimulată producţia de lapte, punând copilul la sân şi permiţându-i copilului să sugă, dar ce trebuie sunt medicamentele care provoacă stimularea producţiei de lapte”.
Vorbind anterior cu Scientific American, Newman a subliniat că sunt necesari hormoni pentru ca bărbaţii biologici să producă lapte.
Charles Darwin însuşi a comentat despre acest lucru în textul său emblematic din 1871 „Descendenţa omului şi selecţia în relaţie cu sexul”, unde a observat că „este bine cunoscut că la masculii tuturor mamiferelor, inclusiv la om, există mame rudimentare. În câteva cazuri, acestea au devenit bine dezvoltate şi au dat o cantitate copioasă de lapte”.
El a adăugat că „identitatea esenţială la cele două sexe este, de asemenea, demonstrată de creşterea lor ocazională în timpul unui atac de rujeolă. Vezicula prostatica [parte a uretrei masculine], care a fost observată la multe mamifere de sex masculin, este acum universal recunoscut ca fiind omologul uterului feminin, împreună cu pasajul conectat”.
Anumiţi lilieci de sex masculin pot să alăpteze
Interesant este că există masculii biologici din alte specii care pot să lacteze. Există un tip de liliac cunoscut sub numele de vulpe zburătoare, iar în cadrul acelei subspecii, vulpea zburătoare poate lacta. Acelaşi lucru este valabil şi pentru liliacul cu fructe Dayak, care poate fi găsit doar în sud-estul Asiei.
Având în vedere că toate mamiferele fac parte din aceeaşi clasă de vertebrate, faptul că unii masculi pot lacta ridică întrebări interesante despre evoluţie. S-ar putea ca explicaţia pentru alăptarea ocazională în rândul masculilor biologici umani să fie legată de trecutul nostru ca specie?
„Este posibil să nu fie o problemă evolutivă, ci mai degrabă una embriologică”, spune Tamar Reisman. „Embrionii de sex masculin şi feminin au iniţial aceleaşi structuri, dar încep să se diferenţieze sexual la doar după câteva săptămâni în dezvoltare.
Dezvoltarea sexuală ulterioară are loc la pubertate, ca răspuns la expunerea la hormoni. Dacă aveţi structurile de bază pentru alăptare, da, este posibil, dar nu sunteţi expus la hormonii corespunzători şi lipsesc mijloacele pentru a face acest lucru”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: STUDIU ”Molecula” responsabilă pentru declanşarea parosmiei, în cazul persoanelor care au avut Covid
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale