Care sunt beneficiile ceaiului şi cât ar trebui să bei zilnic

Publicat: 05 02. 2011, 10:32
Actualizat: 06 11. 2012, 13:19

Simon Gibbons spune că, pentru a avea efecte maxime, trebuie consumate zilnic trei căni de ceai.

„Trebuie să laşi ceaiul să se infuzeze cel puţin cinci minute pentru a permite apei fierbinţi să extragă compuşii din plante”, a spus el.

Există mai multe tipuri de ceai – negru, verde, alb şi Oolong. Toate conţin antioxidanţi şi au multe beneficii pentru sănătate.

Adăugând lapte, antioxidanţii din ceai ajung mai greu în organism, din cauza proteinelor, dar dacă se adaugă zahăr efectul nu va mai fi acelaşi.

Ceaiul reduce riscul de accident vascular cerebral – Un studiu realizat timp de 15 ani în Olanda a stabilit că un consum regulat de ceai negru fără lapte reduce riscul de accident vascular cerebral. Cercetătorii au stabilit că antioxidanţii din ceaiul negru ajută la reducerea nivelului de colesterol rău, care se depune pe artere şi creşte riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a stabilit, de asemenea, că o cantitate de cinci căni de ceai negru pe zi reduce nivelul colesterolului rău cu 11%. De asemenea, antioxidanţii din ceai îmbunătăţesc circulaţia sanguină.

Ajută digestia – Ceaiul verde (făcut din frunze neprocesate) ajută sistemul digestiv. Stimulează contracţiile intestinale, ajută şi la slăbit şi încetineşte asimilarea grăsimilor rele pentru organism cu 30%. Şi ceaiul de mentă este bun pentru digestie, iar cel de ghimbir este bun împotriva greţurilor.

Îmbunătăţeşte funcţiile creierului – Ceaiul negru îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare. Un studiu al Universităţii din Northumbria a relevat că taninul şi cofeina din ceaiul negru îmbunătăţesc funcţiile congnitive. Într-unul dintre teste, cei care au băut două căni cu ceai s-au descurcat mai bine decât cei care au băut băuturi placebo. Un alt studiu, al Colegiului Imperial, a stabilit că persoanele care beau mai mult de 100 de militri de ceai sau cafea pe zi prezintă un risc cu 34 la sută mai mic de a avea o tumoră pe creier

Previne cancerul – Ceaiul conţine antioxidanţi care opresc creşterea celulelor canceroase. Ceaiul are de peste 8 – 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât fructele şi legumele. În special, ceaiul verde conţine astfel de antioxidanţi. Potrivit unui studiu recent din Taiwan, cei care beau zilnic o cană cu ceai verde prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer la plămâni. De asemenea, ceaiul încetineşte evoluţia cancerului de prostată şi reduce riscul de cancer la stomac.

Întăreşte sistemul imunitar – Universitatea Harvard a făcut, în cadrul unui studiu, teste de sânge pentru a compara funcţiile imunitare ale celor care beau ceai negru cu ale celor care nu consumă o astfel de băutură. Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că persoanele care consumă cinci căni de ceai negru pe zi au un sistem imunitar mai bun. Totodată, ceaiul ajută organismul în lupta cu bacteriile, iar ceaiul de ghimbir este cunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatoare şi pentru faptul că stimulează circulaţia.

Insomnia şi anxietatea – Din cauza cofeinei, ceaiul negru ar trebui evitat înainte de culcare. Cele mai multe ceaiuri însă nu conţin cofeină, iar muşeţelul este recomandat pentru efectul său calmant.
Ceaiul de lavandă relaxează corpul şi mintea, iar ceaiul de busuioc are efecte sedative

Sănătatea dinţilor – Deşi ceaiul negru, consumat mai ales fără lapte, poate colora într-un mod inestetic dinţii, el protejează gura de bacteriile care cauzează boli ale gingiilor şi carii. Ceaiul alb şi cel verde protejează de asemenea împotriva acestor bacterii.