Prăbuşirea controlată a sondei LCROSS pe Lună, încheiată cu succes

Prăbuşirea controlată a Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) într-un crater de pe suprafaţa lunară s-a încheiat cu succes, vineri, în cadrul unei misiuni spaţiale de căutare a apei în formă de gheaţă pe Lună, au afirmat experţii NASA, citaţi de bbc.co.uk.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Prăbuşirea controlată a sondei LCROSS pe Lună, încheiată cu succes

Prăbuşirea controlată a sondei LCROSS pe Lună, încheiată cu succes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Specialiştii americani, alături de reprezentanţii presei invitaţi să asiste la acest eveniment, nu au remarcat pe monitoarele NASA nicio explozie luminoasă, în urma impactului modulului propulsor Centaur cu suprafaţa lunară, în craterul Cabeus, situat în apropiere de polul sud al Lunii.

Modulul Centaur, cu o greutate de 2.200 de kilograme, s-a prăbuşit cu o viteză de două ori mai mare decât cea a unui glonţ.

Patru minute mai târziu, sonda LCROSS, cu o greutate de 890 de kilograme, s-a prăbuşit şi ea, după Centaur, în acelaşi crater Cabeus.

Înainte de impact, instrumentele ştiinţifice prezente la bordul sondei LCROSS au avut suficient timp pentru a analiza compoziţia prafului lunar rezultat în urma coliziunii modulului Centaur cu suprafaţa lunară. Experţii NASA speră să identifice mai ales urme de apă în formă de gheaţă.

Sonda LCROSS a avut, în principiu, timp să transmită pe Terra toate datele astfel culese. Ele vor fi analizate, iar această operaţiune va dura câteva zile, a explicat Anthony Colaprete, directorul ştiinţific al misiunii.

Misiunea LCROSS a costat aproximativ 79 de milioane de dolari.

Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) a fost lansată în luna iunie, împreună cu o altă sondă, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), la bordul unei rachete Atlas V.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici