- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- NEW DELHI, (24.09.2014, 10:26)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premieră în explorarea spaţială: India a plasat o sondă pe orbita lui Marte din prima încercare
Sonda spaţială Mangalyaan, trimisă de India într-o misiune de explorare a planetei Marte, a ajuns miercuri pe orbita acesteia, reuşind totodată o premieră mondială în istoria explorărilor spaţiale, după ce vehiculul s-a înscris pe orbita corectă din prima încercare.
Urmărește
433 afișări
Premieră în explorarea spaţială: India a plasat o sondă pe orbita lui Marte din prima încercare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
India a devenit prima ţară din lume care a reuşit să ducă la bun sfârşit o misiune spaţială spre Marte din prima încercare de acest fel. Succesul misiunii, lăudată pentru costurile foarte reduse, de doar 74 de milioane de dolari, va da un avânt programului spaţial început acum 50 de ani de India, în condiţiile în care noul premier de la New Delhi, Narendra Modi, a anunţat că doreşte să extindă programul printr-o mai bună infrastructură şi tehnologie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
India se alătură astfel unui mic grup de naţiuni - Statele Unite, Rusia şi Europa - care au reuşit să trimită o sondă pe orbita sau să atingă suprafaţa planetei Marte. Însă celelalte naţiuni au eşuat de mai multe ori în încercările lor iniţiale.
După sosirea cu o întârziere de 12 minute, din cauza distanţei, a mesajelor radio de confirmare a poziţiei sondei pe orbita lui Marte, centrul de comandă al misiunii spaţiale, aflat în oraşul Bangalore, a fost scena manifestărilor de bucurie şi celebrare a reuşitei.
Premierul Modi, care a stat în spatele oamenilor de ştiinţă şi părea tensionat în ultimele momente, i-a felicitat pe specialişti. "India a ajuns cu succes pe Marte. Felicitări tuturor! Astăzi s-a scris istorie. Am îndrăznit să ne avântăm în necunoscut şi am atins aproape imposibilul", a spus Modi într-un scurt discurs susţinut la centrul de comandă al misiunii.
Experţii Organizaţiei Indiene pentru Cercetare Spaţială (ISRO) au comandat pornirea motorului principal şi a celor opt propulsoare auxiliare ale sondei, care au funcţionat pentru 24 de minute, controlând astfel viteza şi direcţia de deplasare a vehicului spaţial pentru o inserare lină pe orbita marţiană.
ISRO a efectuat luni un test al funcţionării motorului vehiculului spaţial, după ce propulsorul fusese oprit timp de 300 de zile, pe durata călătoriei sondei spre punctul de întâlnire cu orbita lui Marte. "Pornirea de test a motorului principal pe bază de combustibil lichid a fost încununată de succes... a funcţionat perfect, timp de patru secunde, cum era programat", a anunţat luni, pe conturile sale de socializare online, Organizaţia Indiană pentru Cercetare Spaţială.
Sonda spaţială Mangalyaan a fost lansată în noiembrie 2013.
Scopul misiunii Mangalyaan este studierea suprafeţei şi compoziţiei minerale a lui Marte şi căutarea urmelor de metan în atmosfera planetei, având în vedere că acest gaz este legat de apariţia formelor de viaţă. Costurile acestei misiuni sunt de zece ori mai mici decât cele ale misiunii Maven a NASA, care s-a înscris duminică pe orbita lui Marte.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe