- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BEIJING, (16.06.2012, 16:24)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREMIERĂ ISTORICĂ: China a trimis în SPAŢIU prima FEMEIE astronaut
China a trimis în spaţiu prima femeie astronaut din istoria acestei ţări, sâmbătă, odată cu lansarea cu succes a vehiculului spaţial Shenzhou IX, ce urmează să se conecteze cu primul modul dintr-o viitoare staţie spaţială chineză, aflat deja pe orbita terestră.
Urmărește
557 afișări
China a trimis în spaţiu prima femeie astronaut din istoria acestei ţări
Potrivit site-ului publicaţiei Le Nouvel Observateur, această misiune spaţială este cea mai ambiţioasă, dar şi cea mai dificilă, din istoria Chinei. Printre cei trei astronauţi chinezi (denumiţi taikonauţi, n.r.) aflaţi la bordul vehiculului Shenzhou IX se află şi Liu Yang, prima femeie chineză care a ajuns astfel în spaţiu.
Racheta lansatoare Long March 2F, care a transportat vehiculul Shenzhou IX, a decolat aşa cum era prevăzut la ora 10.37 GMT (13.37 ora României, n.r.), de la baza spaţială Jiuquan din deşertul Gobi, aflat în partea de nord-vest a Chinei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Racheta a decolat fără probleme, la scurt timp după aprinderea motoarelor, în condiţii meteorologice considerate excelente de către autorităţile chineze.
Printre cei trei taikonauţi aflaţi la bord se află şi Liu Yang, prima chinezoaică ajunsă în spaţiu, care va deveni după toate probabilităţile o veritabilă eroină naţională pentru cei peste 1 miliard de compatrioţi ai ei.
Existenţa acestei femei în vârstă de 33 de ani, de profesie pilot pe un avion de vânătoare, a fost ţinută în mare secret, după ce rezultatele ei excelente la testele efectuate i-au permis să fie selecţionată, în marte, printre candidaţii pentru misiunea spaţială Shenzhou IX. Abia vineri, cu o zi înainte de lansare, presa oficială a confirmat informaţia potrivit căreia Liu Yang va face parte din echipajul alcătuit pentru această misiune.
Cei trei astronauţi chinezi, filmaţi în timp ce se aflau în cabina capsulei lor, păreau foarte calmi cu puţin timp înainte de decolare, care a avut loc sub privirile preşedintelui Adunării Naţionale Populare, Wu BangGuo.
"China şi întregul popor chinez aşteaptă întoarcerea voastră triumfală", a declarat liderul chinez, considerat în mod oficial drept al doilea demnitar din ierarhia regimului comunist din această ţară.
La aproximativ 10 minute după ce a părăsit solul, capsula Shenzhou IX s-a separat fără probleme de racheta purtătoare, pentru a intra pe orbită. Apoi, vehiculul spaţial chinez şi-a deschis cele două panouri solare.
Întreaga operaţiune a fost calificată drept "un succes total" de către generalul Chang Wanquan, directorul programului chinez pentru misiuni spaţiale cu echipaj uman la bord. Armata păstrează un control total în China în ceea ce priveşte misiunile spaţiale.
Misiunea Shenzhou IX ("Vehiculul divin") va avea o durată de 13 zile şi va cuprinde o conectare, ce va fi realizată manual, la modulul Tiangong-1 ("Palatul celest"), aflat deja pe orbită. Operaţiunea se înscrie într-un vast program spaţial ce va permite Chinei să se înzestreze cu o staţie spaţială permanentă, care va deveni funcţională în jurul anului 2020.
Această misiune are "o dimensiune strategică importantă", a subliniat Wu BangGuo, în condiţiile în care China înregistrează progrese mari în cursa ei de reducere a decalajului tehnologic faţă de Rusia şi Statele Unite ale Americii, reproducând experimentele şi misiunile reuşite de aceste două ţări în anii 1960.
De altfel, capsula Shenzhou este un vehicul spaţial inspirat de tehnologiile folosite la fabricarea capsulelor sovietice Soyuz.
Preşedintele chinez Hu Jintao i-a felicitat la rândul său pe coordonatorii acestui proiect şi a spus că stăpânirea acestor tehnologii de conectare pe orbită a două module spaţiale este "crucială" pentru realizarea unei staţii orbitale chineze, ce va fi creată după modelul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), un proiect spaţial multinaţional la care China nu participă.
China a devenit astfel cea de-a treia ţară din lume, după Statele Unite şi U.R.S.S., care a trimis în spaţiu o femeie astronaut, cu ajutorul unei tehnologii proprii. China a realizat primul ei zbor spaţial cu echipaj uman la bord, în octombrie 2003, iar taikonautul Yang Liwei, autorul acestei reuşite, a devenit o veritabilă vedetă în ţara lui.
Shenzhou IX a decolat la exact 49 de ani după ce rusoaica Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut din istorie, a efectuat zborul ei din 1963, în perioada 16-19 iunie, în urma căruia această fostă muncitoare din industria textilă a primit distincţia de "Eroină a Uniunii Sovietice".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: RECORD ISTORIC: PRIMUL emisar interstelar al omenirii se află la MARGINEA Sistemului Solar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe