- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (14.06.2012, 11:55)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREMIERĂ MEDICALĂ: Primul vas de sânge creat din celule suşă, transplantat cu succes
Medicii suedezi au realizat cu succes primul transplant din lume al unui vas de sânge "personalizat", obţinut cu ajutorul celulelor suşă ale pacientei, potrivit unui articol publicat, joi, în revista The Lancet.
Urmărește
894 afișări
PREMIERĂ MEDICALĂ: Primul vas de sânge creat din celule suşă, transplantat cu succes (Imagine: Shutterstock)
Pentru această premieră medicală, un segment de nouă centimetri din vena iliacă, prelevat de la un donator mort, a fost pregătit în prealabil de medici, care au extras toate celulele din pereţii venei, pentru a obţine un simplu tub, alcătuit din proteine.
Apoi, celulele suşă provenind din măduva osoasă a unei fetiţe de 10 ani, care avea nevoie de acest transplant, au fost adăugate peste tubul astfel obţinut.
După două săptămâni, grefa a fost transplantată pentru a realiza un pontaj pe tânăra pacientă, care suferea de o obstrucţie a venei ce conduce sângele de la organele digestive spre ficat, pentru a fi detoxifiat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi
-
Ce are Rusia în plan să furnizeze Coreei de Nord în schimbul armelor pentru susţinerea efortului de război? Anunţul lui Blinken
-
Noul lider de centru-dreapta din Austria anunţă că este deschis unei coaliţii cu extrema dreaptă
Această procedură, chiar dacă este costisitoare şi necesită multe ore pentru a fi realizată, oferă avantajul - pentru pacient - că nu impune administrarea unui tratament imunosupresor pe viaţă, care însoţeşte de obicei orice operaţie de transplant, cu scopul de a evita reacţia de respingere a grefei.
Medicii de la Universitatea din Göteborg care au realizat această intervenţie au fost nevoiţi însă să efectueze un al doilea transplant, pe aceeaşi fetiţă, un an mai târziu, folosind aceeaşi tehnică, din cauza îngustării primei grefe.
"Pacienta se simte bine şi de atunci este capabilă să facă plimbări din ce în ce mai lungi, între doi şi trei kilometri, dar şi câteva exerciţii uşoare de gimnastică", se afirmă în articolul publicat în The Lancet.
"Fapt notabil, ea nu a dezvolat niciun anticorp contra transplantului, în condiţiile în care nu urmează niciun fel de tratament imunosupresor", au precizat medicii suedezi.
Această tehnică i-a permis tinerei paciente să evite "traumatismul" cauzat de prelevarea unei vene proprii pentru a realiza un bypass, au explicat doi cercetători de la University College din Londra, Martin Birchall şi George Hamilton.
Însă costul ridicat şi timpul necesar pentru prepararea grefei reprezintă o frână pentru dezvoltarea rapidă a acestui tip de tratament. În plus, teste clinice complete sunt încă necesare pentru validarea lui, consideră cei doi cercetători britanici.
Anunţul făcut de medicii suedezi confirmă interesul tot mai mare pentru celulele suşă. În noiembrie, o altă echipă suedeză, coordonată de profesorul Paolo Macchiarini, a anunţat succesul unui transplant de trahee, de această dată realizată dintr-un material artificial, ce a fost acoperit apoi cu celule suşă ale pacientului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Triumf românesc la Globurile de Aur cu Sebastian Stan, primul român premiat în ultimii ani. Ce semnifică acest premiu
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe