- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (19.04.2022, 09:51)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premieră mondială. Cercetătorii au inventat beţişoarele "electrice" care fac ca mâncarea să pară mai sărată, pentru a evita consumul excesiv de sodiu
- Cercetătorii au dezvoltat beţişoare care creează în mod artificial gustul de sare, ca parte a eforturilor de reducere a nivelului de sodiu din unele dintre cele mai populare mâncăruri din ţară, ceea ce reprezintă o premieră mondială.
- Dispozitivul foloseşte un curent slab pentru a amplifica în mod artificial gustul de sare, ca parte a eforturilor de reducere a nivelului de sodiu din mâncărurile populare.
Urmărește
5458 afișări
Sursa foto: meiji.ac.jp
Beţişoarele funcţionează cu ajutorul stimulării electrice şi al unui mini-computer purtat pe brăţara celui care mănâncă.
Dispozitivul transmite ionii de sodiu din alimente, prin beţişoare, către gură, unde creează o senzaţie de sărat, potrivit lui Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji din Tokyo, al cărui laborator a colaborat cu producătorul de alimente şi băuturi Kirin pentru a dezvolta dispozitivul.
Echipa a declarat că va perfecţiona prototipul şi speră să pună beţişoarele la dispoziţia consumatorilor anul viitor.
Ustensilele ar putea găsi un public receptiv în Japonia, unde dieta tradiţională tinde să fie bogată în sare din cauza folosirii unor ingrediente precum miso şi sosul de soia, potrivit The Guardian.
Adultul japonez mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu faţă de cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a propus reducerea consumului zilnic de sare la maximum 7,5 grame pentru bărbaţi şi 6,5 grame pentru femei.
Beţişoarele folosesc "electricitate foarte slabă - nu suficient pentru a afecta corpul uman - pentru a ajusta funcţia ionilor precum clorura de sodiu şi glutamatul de sodiu pentru a schimba percepţia gustului, făcând ca alimentele să pară mai puternice sau mai slabe", a precizat Kirin într-un comunicat.
Miyashita şi Kirin au declarat că testele clinice efectuate pe persoane care urmează o dietă săracă în sodiu au confirmat că dispozitivul sporeşte gustul sărat al alimentelor sărace în sodiu de aproximativ 1,5 ori. Aceştia au precizat că participanţii cărora li s-a administrat supă miso cu conţinut redus de sare au comentat despre îmbunătăţirea "bogăţiei, dulceaţei şi gustului general" al mâncării.
Consumul ridicat de sare poate duce la hipertensiune arterială, care este cea mai mare cauză a atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale.
„Pentru a preveni aceste boli, trebuie să reducem cantitatea de sare pe care o consumăm", a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin. „Dacă încercăm să evităm să luăm mai puţină sare într-un mod convenţional, ar trebui să îndurăm durerea de a ne tăia alimentele preferate din dietă sau să suportăm să mâncăm alimente fade”.
Laboratorul lui Miyashita explorează şi alte moduri în care tehnologia poate fi folosită pentru a atrage simţurile, a inventat, de asemenea, un ecran de televizor care poate fi lins şi care imită aromele diferitelor alimente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20