Premieră mondială. Cercetătorii au inventat beţişoarele "electrice" care fac ca mâncarea să pară mai sărată, pentru a evita consumul excesiv de sodiu

  • Cercetătorii au dezvoltat beţişoare care creează în mod artificial gustul de sare, ca parte a eforturilor de reducere a nivelului de sodiu din unele dintre cele mai populare mâncăruri din ţară, ceea ce reprezintă o premieră mondială.
  • Dispozitivul foloseşte un curent slab pentru a amplifica în mod artificial gustul de sare, ca parte a eforturilor de reducere a nivelului de sodiu din mâncărurile populare.
Urmărește
5458 afișări
Imaginea articolului Premieră mondială. Cercetătorii au inventat beţişoarele "electrice" care fac ca mâncarea să pară mai sărată, pentru a evita consumul excesiv de sodiu

Sursa foto: meiji.ac.jp

Beţişoarele funcţionează cu ajutorul stimulării electrice şi al unui mini-computer purtat pe brăţara celui care mănâncă.
 
Dispozitivul transmite ionii de sodiu din alimente, prin beţişoare, către gură, unde creează o senzaţie de sărat, potrivit lui Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji din Tokyo, al cărui laborator a colaborat cu producătorul de alimente şi băuturi Kirin pentru a dezvolta dispozitivul.
 
Echipa a declarat că va perfecţiona prototipul şi speră să pună beţişoarele la dispoziţia consumatorilor anul viitor.
 
Ustensilele ar putea găsi un public receptiv în Japonia, unde dieta tradiţională tinde să fie bogată în sare din cauza folosirii unor ingrediente precum miso şi sosul de soia, potrivit The Guardian.
 
Adultul japonez mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu faţă de cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a propus reducerea consumului zilnic de sare la maximum 7,5 grame pentru bărbaţi şi 6,5 grame pentru femei.
 
Beţişoarele folosesc "electricitate foarte slabă - nu suficient pentru a afecta corpul uman - pentru a ajusta funcţia ionilor precum clorura de sodiu şi glutamatul de sodiu pentru a schimba percepţia gustului, făcând ca alimentele să pară mai puternice sau mai slabe", a precizat Kirin într-un comunicat.
 
Miyashita şi Kirin au declarat că testele clinice efectuate pe persoane care urmează o dietă săracă în sodiu au confirmat că dispozitivul sporeşte gustul sărat al alimentelor sărace în sodiu de aproximativ 1,5 ori. Aceştia au precizat că participanţii cărora li s-a administrat supă miso cu conţinut redus de sare au comentat despre îmbunătăţirea "bogăţiei, dulceaţei şi gustului general" al mâncării.
 
Consumul ridicat de sare poate duce la hipertensiune arterială, care este cea mai mare cauză a atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale.
 
„Pentru a preveni aceste boli, trebuie să reducem cantitatea de sare pe care o consumăm", a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin. „Dacă încercăm să evităm să luăm mai puţină sare într-un mod convenţional, ar trebui să îndurăm durerea de a ne tăia alimentele preferate din dietă sau să suportăm să mâncăm alimente fade”.
 
Laboratorul lui Miyashita explorează şi alte moduri în care tehnologia poate fi folosită pentru a atrage simţurile, a inventat, de asemenea, un ecran de televizor care poate fi lins şi care imită aromele diferitelor alimente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici