- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SANKT PETERSBURG, (10.07.2013, 15:35)
- Adrian Robu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREMIERĂ MONDIALĂ în Rusia: Centrala nucleară plutitoare, operaţională în 2016. Cum arată nava - FOTO
Rusia va avea, în trei ani, prima centrală nucleară plutitoare din lume, capabilă să furnizeze energie şi căldură în zonele greu accesibile, dar şi apă potabilă în regiunile aride.
Urmărește
1178 afișări
PREMIERĂ MONDIALĂ în Rusia: Centrala nucleară plutitoare, operaţională în 2016 (Imagine: www.okbm.nnov.ru)
Această navă unică va fi operaţională până în 2016, le-a spus Aleksandr Voznesensky, directorul Uzinei Baltice, cel mai mare şantier naval rus, ziariştilor prezenţi la cea de-a VI-a Expoziţie Navală Internaţională de la Sankt Petersburg, informează Russia Today.
Generatoarele plutitoare, destinate alimentării cu energie a marilor întreprinderi industriale, porturilor şi platformelor de extracţie maritime, au fost proiectate după modelul reactoarelor nucleare ce echipează spărgătoarele de gheaţă. Tehnologia şi-a dovedit eficienţa în condiţiile Arctice extreme, pe parcursul ultimilor 50 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Centrala nucleară plutitoare este o navă cu un deplasament de 21.500 de tone, deservită de 69 de oameni. Neavând propulsie proprie, ea trebuie remorcată până la destinaţie.
Fiecare navă va avea două reactoare de propulsie navală de tip KLT-40, modificate, acestea putând furniza până la 70 de megawaţi de energie electrică, sau 300 de megawaţi de căldură, suficient pentru un oraş cu o populaţie de 200.000 de locuitori.
Centralele nucleare plutitoare urmează să fie folosite în nordul extrem sau în Extremul Orient rus, unde dezvoltarea economică este afectată de lipsa energiei.
Varianta pentru export poate fi modificată şi transformată în staţie de desalinizare, capabilă să producă zilnic 240.000 de metri cubi de apă potabilă.
Până acum 15 state, între care China, Indonezia, Malayesia, Algeria, Namibia, Capul Verde şi Argentina s-au arătat interesate de achiziţia unor astfel de centrale.
Producătorul subliniază că procesul de îmbogăţire ce are loc pe aceste vase este în conformitate cu reglementările privind neproliferarea ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
La fel ca o centrală atomică normală, în proiectarea centralei plutitoare s-au luat măsuri de protecţie în faţa posibilelor ameninţări care fac reactoarele vulnerabile la valurile tsunami sau la coliziunea cu alte vase sau structuri terestre.
Generatoarele pot fi înlocuite cu unele noi după 40 de ani, cele uzate urmând să fie returnate unei unităţi specializate care le poate face reutilizabile.
De asemenea, vasele nu pun probleme de mediu, întrucât operarea lor nu duce la eliberarea de substanţe periculoase.
Construcţia primei centrale nucleare plutitoare, Academia Lomonosov, a început în 2007 la Uzina pentru submarine din Sevmaş, Severodvinsk.
Un an mai târziu a fost transferată la Uzina Baltică, unde lucrările au fost sistate pentru aproape doi ani, din lipsa finanţării.
Noua înţelegere pentru finalizarea construcţiei unităţii energetice destinate centralei nucleare plutitoare a fost semnată în decembrie 2012 între Uzina Baltică şi compania rusă de stat Rosenergoatom.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe