- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (10.05.2023, 16:19)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premieră. Un bebeluş aflat în pântecele mamei a fost operat pe creier
- Medicii au efectuat o procedură chirurgicală în premieră pentru a remedia o malformaţie potenţial mortală în creierul unui făt, pentru a evita leziunile şi insuficienţa cardiacă după naştere.
- „Acest lucru ar putea reduce în mod semnificativ riscul de leziuni cerebrale pe termen lung, dizabilităţi sau deces în rândul sugarilor”.
Urmărește
1294 afișări
Premieră. Un bebeluş aflat în pântecele mamei a fost operat pe creier
Procedura, descrisă recent în revista Stroke, a reparat o afecţiune de dezvoltare potenţial mortală numită Malformaţia venei lui Galen (VOGM) în creierul fătului.
Malformaţia agresivă a vaselor de sânge este o afecţiune rară în care arterele care aduc sângele de înaltă presiune la creier de la inimă se conectează direct la venele din adâncul creierului, în loc să se conecteze la capilarele care încetinesc fluxul sanguin şi livrează oxigenul către ţesutul cerebral din jur, potrivit Independent.
Este cea mai frecventă malformaţie vasculară congenitală a creierului, care apare la una din 60.000 de naşteri şi afectează grav inima şi creierul nou-născuţilor după naştere, au declarat cercetătorii, inclusiv cei de la Spitalul de Copii din Boston, SUA.
Afecţiunea, care poate fi observată pentru prima dată la o ecografie, provoacă o presiune enormă asupra vieţii bebeluşului şi poate duce la insuficienţă cardiacă sau la alte afecţiuni care pot pune în pericol viaţa nou-născutului.
O metodă actuală de tratament implică o procedură pe bază de cateter după naştere, numită embolizare. În cadrul acesteia, conexiunile directe arteră-venă din malformaţie sunt închise pentru a bloca fluxul sanguin în exces către creier şi inimă.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au declarat că această procedură prezintă un risc ridicat şi este posibil să nu reuşească întotdeauna să inverseze insuficienţa cardiacă.
Aceştia au spus că, chiar înainte ca bebeluşul să se nască, pot apărea deja leziuni cerebrale grave, ceea ce poate duce la dizabilităţi cognitive pe viaţă şi la afecţiuni care pun în pericol viaţa copilului sau chiar la deces.
În cadrul studiului clinic în curs de desfăşurare, cercetătorii au folosit ultrasunete pentru a aborda VOGM înainte de naştere.
„Am fost încântaţi să vedem că declinul agresiv observat de obicei după naştere pur şi simplu nu a apărut. Suntem încântaţi să raportăm că, la şase săptămâni, sugarul progresează remarcabil de bine, nu ia niciun medicament, mănâncă normal, ia în greutate şi s-a întors acasă. Nu există semne de efecte negative asupra creierului", a declarat autorul principal al studiului, Darren B Orbach.
Bebeluşul a fost adus pe lume prin inducerea naşterii pe cale vaginală două zile mai târziu, când scanările au arătat o normalizare progresivă a debitului cardiac.
Cercetătorii au precizat că nou-născutul a fost observat în secţia de terapie intensivă neonatală timp de câteva săptămâni înainte de a fi trimis acasă.
În această perioadă, bebeluşul a avut un examen neurologic normal şi nu a prezentat accidente vasculare cerebrale, acumulări de lichid sau hemoragii la scanările RMN ale creierului.
„Deşi acesta este doar primul nostru pacient tratat şi este vital să continuăm studiul pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea la alţi pacienţi, această abordare are potenţialul de a marca o schimbare de paradigmă în gestionarea malformaţiei venei lui Galen, în care reparăm malformaţia înainte de naştere şi prevenim insuficienţa cardiacă înainte ca aceasta să apară", a declarat Dr. Orbach.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe