- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- STOCKHOLM, (05.10.2015, 12:52)
- Ana Obretin
Premiul Nobel pentru MEDICINĂ pe 2015, câştigat de cercetătorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu - FOTO, VIDEO
Cercetătorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu au fost recompensaţi, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2015, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.
Urmărește
9036 afișări
Premiul Nobel pentru MEDICINĂ pe 2015, câştigat de cercetătorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu (Imagine:AFP/Mediafax Foto)
William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) au fost recompensaţi pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.
Bolile cauzate de paraziţi au afectat omenirea vreme de multe milenii şi reprezintă o problemă majoră în domeniul sănătăţii globale a populaţiei. Bolile parazitare afectează în special cele mai sărace populaţii ale lumii şi reprezintă o barieră uriaşă în faţa eforturilor de ameliorare a sănătăţii şi bunăstării umane pe plan mondial. Laureaţii premiului Nobel pentru medicină din acest an au dezvoltat medicamente care au revoluţionat tratamentele administrate împotriva unora dintre cele mai devastatoare boli parazitare.
William C. Campbell şi Satoshi Ōmura au creat un nou medicament, Avermectin, ale cărui derivate au scăzut radical incidenţa unor boli precum oncocercoza şi elefantiazis şi s-au dovedit eficiente împotriva unui număr mare de alte maladii parazitare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Trump ține „Mitingul Victoriei” în Washington D.C. înainte de ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie
-
Companiile occidentale în faţa unei alegeri dificile: Plecare din Rusia sau aşteptarea unui Trump salvator?
-
Papa Francisc condamnă planul lui Donald Trump de a expulza imigranţii
-
Războiul din Ucraina, ziua 1062. Syrskyi interzice transferul specialiştilor în aviaţie la unităţi de infanterie / Regiunea Nikopol a fost atacată de forţele ruseşti / Incendiu în apropierea unei fabrici de aviaţie din Tatarstan, pe fondul unui atac cu dronă / Muniţia folosită de ruşi s-a înjumătăţit în urma atacurilor ucrainene
Youyou Tu a creat Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate a pacienţilor diagnosticaţi cu malarie.
Cele două descoperiri au oferit omenirii noi instrumente puternice pentru a combate aceste maladii cu efecte devastatoare care afectează sute de milioane de persoane în fiecare an. Potrivit Comitetului Nobel, efectele noilor medicamente create de William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu în ceea ce priveşte ameliorarea sănătăţii umane şi reducerea suferinţelor la scară planetară sunt incomensurabile.
William C. Campbell s-a născut în 1930, în localitatea Ramelton din Irlanda. După ce a absolvit cursurile Universităţii din Dublin în 1952, a obţinut un doctorat la Universitatea Wisconsin din Statele Unite, în 1957. Din 1957 până în 1990 a colaborat cu Merck Institute for Therapeutic Research, iar, din 1984 până în 1990, a fost cercetător principal şi director al Assay Research and Development. În prezent, cercetătorul irlandez este profesor emerit la Universitatea Drew din Statele Unite.
Satoshi Ōmura s-a născut în 1935, în prefectura Yamanashi din Japonia. A obţinut un doctorat în farmacie la Universitatea din Tokyo, în 1968, şi un doctorat în chimie la Universitatea de Ştiinţe din Tokyo, în 1970. A lucrat ca cercetător la Institutul Kitasato, în perioada 1965 - 1971, şi ca profesor la Universitatea Kitasato, în perioada 1975 - 2007. Din 2007, Satoshi Ōmura este profesor emerit la Universitatea Kitasato.
Youyou Tu s-a născut în 1930, în China, şi a absolvit cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Medicale din Beijing în 1955. În perioada 1965 - 1978 a fost profesor-asistent la Academia de Medicină Tradiţională din China, în perioada 1979 - 1984 a fost profesor-ascociat, iar, din 1985, a fost profesor la aceeaşi instituţie. Din anul 2000, Youyou Tu a devenit şef de catedră la Academia de Medicină Tradiţională din China.
Anul trecut, cercetătorii John O'Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) şi Edvard Moser (Norvegia) au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină, pentru "cercetări asupra celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier", potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.
Sezonul Nobel 2015 va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.
Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.
Potrivit tradiţiei, şi spre deosebire de celelalte premii, data la care va fi anunţat Nobelul pentru literatură va fi comunicată doar cu câteva zile înainte. De obicei, acest premiu este anunţat într-o joi. Premiul ar putea fi atribuit în acest an pe 8 sau pe 15 octombrie.
Câştigătorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.
Citeşte şi: Sezonul Nobel începe luni. Merkel, papa Francisc şi modificările genomului, printre favoriţi
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.
Citeşte şi: Premiile Nobel - în fapte şi cifre
Citește pe alephnews.ro: Choupette Lagerfeld, pisica celebrului designer, vine cu vești din viața de „milionară”. Călătorește cu jetul privat și are propria ei avere
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Premiile Nobel - în fapte şi cifre
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Mama Luizei Melencu, noi acțiuni la tribunal! Femeia rupe tăcerea în cazul Caracal. Susține că telefonul fiicei sale s-a conectat la…
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Românii riscă să rămână fără medicamente. Este criză majoră în farmacii! Beatrice Speteanu: „Sunt foarte multe medicamente lipsă”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe