- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (01.10.2010, 12:52)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prevalenţa hepatitei B a scăzut, însă a crescut cea a hepatitei C
Prevalenţa hepatitei B a scăzut, însă a crescut cea a hepatitei C, care oscilează între 0,1 şi 6% în ţările din Europa, ambele forme ale afecţiunii fiind întâlnite mai des la populaţia defavorizată, precum persoane care au imigrat din zonele cu endemicitate ridicată, potrivit unui studiu.
Urmărește
115 afișări
Prevalenţa hepatitei B a scăzut, însă a crescut cea a hepatitei C (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
În Europa, hepatita C afectează 96,5 la sută dintre consumatorii de droguri injectabile şi aproximativ o treime dintre persoanele cu HIV/SIDA, potrivit studiului "Viral Hepatitis: Global Policy", realizat de Alianţa Mondială pentru Hepatită (WHA) şi citat într-un comunicat de presă de vineri al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Potrivit rezultatelor studiului, atât hepatita B, cât şi hepatita C se întâlnesc mai des la categoriile de populaţie defavorizată, precum persoane care au imigrat din zonele cu endemicitate ridicată, actuali sau foşti consumatori de droguri injectabile şi persoane care sunt sau au fost în închisoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Aproximativ 150 de pacienţi participă, la Iaşi, la a doua ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoae, prezent la conferinţă, a spus că deşi se vorbeşte despre un progres nemaivăzut al medicinei, noi patologii ocupă spaţiul lăsat liber de "bolile pe care spunem că le-am învins".
"Explozia patologiei hepatice constituie deja o problemă de sănătate publică şi un domeniu în care numai politici intersectoriale vor permite să îl controlăm. Participarea cu drepturi depline a pacienţilor cu astfel de afecţiuni în realizarea acestor politici constituie o condiţie esenţială pentru un succes durabil. De aceea, organizarea acestei manifestări este definitorie pentru implicarea societăţii în această bătălie dificilă", a declarat profesorul Astărăstoae.
La rândul ei, Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, a declarat că scopul acestei conferinţe este oferirea posibilităţii pacienţilor de a comunica cu medicii, pentru a se cunoaşte între ei şi a şti că nu sunt singuri.
"Dorim să tragem un semnal de alarmă că, în ciuda statisticilor îngrijorătoare, numărul pacienţilor depistaţi cu hepatită cronică este încă destul de mic. Considerăm că în lipsa unui program naţional pe hepatite, screeningul afecţiunilor hepatice este încă realizat în prea puţine unităţi sanitare", a continuat Marinela Debu.
La conferinţă patricipă şi Achim Kautz, responsabil pe Europa al Alianţei Mondiale pentru Hepatită, Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Iulian Şerban, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul "Sfântul Ioan" din Iaşi şi deputat de Iaşi.
"Potrivit datelor deţinute de Alianţa Mondială pentru Hepatită, o treime dintre guvernele europene au solicitat sprijin Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în îmbunătăţirea accesului la tratament. 68 la sută dintre ţările europene deţin un model de diagnostic, tratament şi îngrijire a pacientului, 75 la sută raportează existenţa unor fonduri guvernamentale alocate tratamentului şi 57 la sută dintre guverne declară existenţa ambelor mijloace", a spus reprezentantul Alianţei Mondiale pentru Hepatită, Achim Kautz.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Hepatita C poate fi depistată cu un simplu test
Citește și: Hepatita B, pericolul silenţios pentru ficat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe