Previziunile privind topirea gheţarilor din Himalaya până în 2035 - "o regretabilă eroare"

Indianul Rajendra Pachauri, şeful Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC), a recunoscut oficial, sâmbătă, că previziunile privind topirea gheţarilor din Himalaya până în 2035 au reprezentat "o regretabilă eroare", precizând însă că nu va demisiona din acest motiv.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Previziunile privind topirea gheţarilor din Himalaya până în 2035 - "o regretabilă eroare"

Previziunile privind topirea gheţarilor din Himalaya până în 2035 - "o regretabilă eroare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, în 2007, în cel de-al patrulea raport al său, care i-a adus Nobelul pentru Pace, GIEC a estimat că gheţarii din Himalaya se vor topi mai repede decât alte formaţiuni similare din lume şi "ar putea să dispară până în 2035 sau chiar mai repede".

Raportul "făcea referire la rate de retragere şi la o dată de dispariţie a gheţarilor din Himalaya nefondate", a anunţat grupul de experţi ONU săptămâna aceasta.

Sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Pachauri a apreciat că această "regretabilă eroare" a provenit de la "proceduri care nu au fost executate corect".

"Nu voi demisiona. S-a produs o eroare, însă ne vom asigura că, în viitoarele noastre rapoarte, va exista o mai mare coerenţă", a spus el.

Estimările privind topirea gheţarilor din Himalaya, considerate excesive şi bazate pe surse puţin credibile în opinia cercetătorilor şi oamenilor politici, suscită, de mai multe luni, numeroase critici.

Şeful GIEC a recunoscut, marţi, că a existat probabil o eroare în ceea ce priveşte data estimată a dispariţiei gheţarilor himalayeni, promiţând că "originea" şi "veridicitatea" previziunii în cauză vor fi verificate.

GIEC a apreciat, în acelaşi timp, că rezultatele generale ale raportului, care estimează că topirea gheţarilor din Himalaya, Anzi şi alte regiuni se va accelera sunt "solide" şi "adevărate". În plus, organizaţia a reafirmat şi faptul că rezultatele topirii gheţarilor vor fi "devastatoare".

Raportul GIEC are autoritate mondială în ceea ce priveşte evaluarea încălzirii globale şi a impactului său. Rezultatele sale sunt confirmate de oameni de ştiinţă şi verificate de editori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici