Previziunile referitoare la topirea gheţarilor din Himalaya ar putea fi eronate

Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC) va deschide o anchetă în legătură cu o serie de declaraţii recente potrivit cărora previziunile grupului ce vizează dispariţia gheţarilor din Himalaya ar putea fi eronate, a declarat preşedintele GIEC, luni, la New Delhi.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Previziunile referitoare la topirea gheţarilor din Himalaya ar putea fi eronate

Previziunile referitoare la topirea gheţarilor din Himalaya ar putea fi eronate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 2007, GIEC avertizase asupra faptului că gheţarii din munţii Himalaya se topesc mai repede decât ceilalţi gheţari ai planetei şi că ar putea dispărea până în anul 2035 sau chiar mai devreme.

La sfârşitul săptămânii trecute, publicaţia Sunday Times a arătat faptul că anul 2035 a fost vehiculat în premieră în timpul unui interviu acordat de un cercetător indian revistei New Scientist, în anul 1999.

Acest termen (2035, n.r.), de o valoare ştiinţifică discutabilă şi care ar putea, la fel de bine, să nu aibă nicio valoare ştiinţifică, potrivit publicaţiei citate, a fost folosit ulterior şi de organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF), fiind apoi preluat de GIEC.

"Vom analiza acest element", a declarat preşedintele GIEC, Rajendra Pachauri, pentru postul de televiziune indian CNN-IBN.

Potrivit Sunday Times, GIEC ar trebui să elimine această dată din previziunile experţilor săi, fapt care ar putea fi considerat drept o nouă umilinţă suferită de această organizaţie, după cea provocată de "climagate", cu câteva zile înainte de Summitul pentru climă de la Copenhaga.

Atunci, mii de e-mail-uri ale cercetătorilor de la universitatea britanică East Anglia, ce colaborează cu prestigiosul CRU / Climatic Research Unit, au fost ţinta unui atac informatic, iar conţinuturile lor au fost postate pe internet.

Potrivit multora dintre aceste mesaje, comunitatea ştiinţifică manipulează datele despre clima planetei pentru a consolida teoria potrivit căreia încălzirea planetei ar fi provocată de activităţile umane.

GIEC, sub mandatul ONU, are ca misiune clarificarea deciziilor politice în domeniul luptei împotriva încălzirii globale.

Ministrul indian al Mediului, Jairam Ramesh, a contestat de mai multe ori afirmaţiile făcute de experţii GIEC, considerând că nu există "nicio dovadă ştiinţifică concludentă" care să ateste vreo legătură între încălzirea climei planetei şi topirea gheţarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici