- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (01.10.2012, 16:29)
- Andrei Constantinescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima fotografie modificată, veche de 150 de ani - FOTO
Fotografiile de război au reprezentat întotdeauna documente cutremurătoare de pe câmpul de luptă, reuşind să transmită sentimente puternice oricărui privitor. Nimeni nu s-ar fi gândit însă că acestea ar putea fi de fapt false.
Urmărește
2036 afișări
Fotografia istorică falsificată din timpul Războiului Crimeei. Prima imagine "photoshopată" veche de 150 de ani (Imagine: Daily Mail)
În timpul Războiului Crimeii, dintre anii 1853-1856, fotograful Roger Fenton a reuşit să surprindă un cadru care avea să devină celebru. Într-una dintre fotografiile sale este înfăţişat un drum arid pe care se află zeci de proiectile de tun. Imaginea a primit descrierea de "Valea umbrelor morţii" şi a devenit în scurt timp faimoasă, deoarece înfăţişează peisajul războiului din acea vreme, informează Daily Mail.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Fotografia lui Fenton a fost considerată destul de multă vreme drept una dintre primele fotografii-document care înfăţişează războiul. Cu toate acestea, conform documentaristului de film Errol Morris, imaginea este un fals. Cu ajutorul atenţiei sale la detaliu şi celor citite într-o carte care tratează asemenea subiecte, semnată de Susan Sontag, Morris a lansat teoria prin care susţine că imaginea este trucată.
"Nu ar trebui să fie surprinzător, dar foarte multe poze istorice cu tema războiului sunt trucate, sau pur şi simplu au fost înscenate", susţine Susan Sontag în cartea sa.
Cât despre fotografia "Valea umbrelor morţii" care tratează Războiul Crimeii, se pare că imaginea emblematică nu este de fapt cea originală. Errol Morris a povestit că au existat două fotografii cu acelaşi cadru surprins în urmă cu 150 de ani.
"Una dintre cele două fotografii afişează drumul celebru plin cu proiectile de la tunuri, în timp ce o alta prezină aceeaşi arteră dar fără acele obuze care se află în şanţuri. Care dintre ele este cea originală şi de ce au fost mutate acele proiectile?", a spus Morris.
Errol Morris a urmărit acest subiect şi s-a întâlnit în Crimeea cu Dennis Purcell, inginer optic şi un grup de cinci istorici. Între Morris şi specialişti s-a iscat o dispută, istoricii susţinând că acele proiectile erau adesea strânse de către soldaţi pentru a fi refolosite. La o analiză mai atentă Morris şi Purcell au stabilit că în funcţie de gravitaţie proiectilele se rostogoleau în şanţuri, astfel încât cele de pe drum nu aveau cum să rămână în acele poziţii o perioadă îndelungată de timp.
Într-o postare pe blogul The New York Times, Morris susţine că fotografia cu obuzele amplasate pe drum este una trucată. "Cine îl ajuta pe fotograful Fenton probabil că mergea pe marginea drumului şi muta acele proiectile în mijlocul acestuia. Aici intervine legea gravitaţiei, e simplu", a spus Errol Morris.
Ceea ce nu este cunoscut e motivul pentru care Fenton a recurs la mutarea obuzelor de tun, Dennis Purcell spunând că acesta şi-a dorit să surprindă "adevărul emoţionant" al Războiului Crimeii de pe acel câmp de luptă. "Este evident de ce a făcut acest lucru. Îşi dorea să surprindă atmosfera aşa cum era", a spus Purcell.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Concertele lunii octombrie, la Bucureşti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe