- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (01.10.2012, 16:29)
- Andrei Constantinescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima fotografie modificată, veche de 150 de ani - FOTO
Fotografiile de război au reprezentat întotdeauna documente cutremurătoare de pe câmpul de luptă, reuşind să transmită sentimente puternice oricărui privitor. Nimeni nu s-ar fi gândit însă că acestea ar putea fi de fapt false.
Urmărește
2036 afișări
Fotografia istorică falsificată din timpul Războiului Crimeei. Prima imagine "photoshopată" veche de 150 de ani (Imagine: Daily Mail)
În timpul Războiului Crimeii, dintre anii 1853-1856, fotograful Roger Fenton a reuşit să surprindă un cadru care avea să devină celebru. Într-una dintre fotografiile sale este înfăţişat un drum arid pe care se află zeci de proiectile de tun. Imaginea a primit descrierea de "Valea umbrelor morţii" şi a devenit în scurt timp faimoasă, deoarece înfăţişează peisajul războiului din acea vreme, informează Daily Mail.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Fotografia lui Fenton a fost considerată destul de multă vreme drept una dintre primele fotografii-document care înfăţişează războiul. Cu toate acestea, conform documentaristului de film Errol Morris, imaginea este un fals. Cu ajutorul atenţiei sale la detaliu şi celor citite într-o carte care tratează asemenea subiecte, semnată de Susan Sontag, Morris a lansat teoria prin care susţine că imaginea este trucată.
"Nu ar trebui să fie surprinzător, dar foarte multe poze istorice cu tema războiului sunt trucate, sau pur şi simplu au fost înscenate", susţine Susan Sontag în cartea sa.
Cât despre fotografia "Valea umbrelor morţii" care tratează Războiul Crimeii, se pare că imaginea emblematică nu este de fapt cea originală. Errol Morris a povestit că au existat două fotografii cu acelaşi cadru surprins în urmă cu 150 de ani.
"Una dintre cele două fotografii afişează drumul celebru plin cu proiectile de la tunuri, în timp ce o alta prezină aceeaşi arteră dar fără acele obuze care se află în şanţuri. Care dintre ele este cea originală şi de ce au fost mutate acele proiectile?", a spus Morris.
Errol Morris a urmărit acest subiect şi s-a întâlnit în Crimeea cu Dennis Purcell, inginer optic şi un grup de cinci istorici. Între Morris şi specialişti s-a iscat o dispută, istoricii susţinând că acele proiectile erau adesea strânse de către soldaţi pentru a fi refolosite. La o analiză mai atentă Morris şi Purcell au stabilit că în funcţie de gravitaţie proiectilele se rostogoleau în şanţuri, astfel încât cele de pe drum nu aveau cum să rămână în acele poziţii o perioadă îndelungată de timp.
Într-o postare pe blogul The New York Times, Morris susţine că fotografia cu obuzele amplasate pe drum este una trucată. "Cine îl ajuta pe fotograful Fenton probabil că mergea pe marginea drumului şi muta acele proiectile în mijlocul acestuia. Aici intervine legea gravitaţiei, e simplu", a spus Errol Morris.
Ceea ce nu este cunoscut e motivul pentru care Fenton a recurs la mutarea obuzelor de tun, Dennis Purcell spunând că acesta şi-a dorit să surprindă "adevărul emoţionant" al Războiului Crimeii de pe acel câmp de luptă. "Este evident de ce a făcut acest lucru. Îşi dorea să surprindă atmosfera aşa cum era", a spus Purcell.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Concertele lunii octombrie, la Bucureşti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46