- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- AMSTERDAM, (01.10.2014, 15:24)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima "grădină zoologică" dedicată microbilor, inaugurată la Amsterdam
Prima "grădină zoologică interactivă dedicată microbilor" din lume şi-a deschis porţile la Amsterdam, marţi, în onoarea acestor creaturi minuscule care reprezintă totuşi două treimi din organismele vii de pe Terra şi sunt considerate esenţiale pentru viitorul planetei.
Urmărește
520 afișări
Prima "grădină zoologică" dedicată microbilor, inaugurată la Amsterdam (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această grădină zoologică insolită, în care este expusă o vastă colecţie de microbi, a fost concepută de directorul de la Artis, Grădina Zoologică Regală din Amsterdam. După 12 ani şi 10 milioane de euro investite, "Micropia" a fost inaugurată marţi, chiar lângă Artis.
"Grădinile zoologice au tendinţa de a arăta doar o parte din natură, în special animalele mari", a declarat Haig Balian, directorul de la Artis. "Astăzi, vrem să prezentăm micro-natura", a spus acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Haig Balian spune că importanţa microbilor a fost întotdeauna subestimată după descoperirea lor în secolul al XVII-lea de cel care este considerat părintele microbiologiei, olandezul Antonie van Leeuwenhoek.
Virusurile, ciupercile şi bacteriile sunt adeseori asociate cu bolile, dar ele sunt de asemenea esenţiale pentru supravieţuirea oamenilor şi joacă un rol tot mai important pentru viitorul omenirii şi al planetei.
"Microbii sunt peste tot, trebuie deci să existe microbiologi capabili să lucreze în toate sectoarele, de exemplu în spitale, în industria alimentară, în cea petrolieră şi în cea farmaceutică", a adăugat Haig Balian.
În zilele noastre, microorganismele sunt deja utilizate pentru a produce biocarburanţi, pentru a fabrica noi tipuri de antibiotice şi pentru a ameliora randamentul agricol.
Numeroase experimente au confirmat potenţialul lor pentru utilizări variate precum producţia de electricitate, ranforsarea fundaţiilor clădirilor şi lupta contra cancerului.
"Interesul pentru microbiologie nu va creşte niciodată dacă îl lăsăm în obscuritate, abandonându-l doar pentru câţiva experţi. Vrem să arătăm vizitatorilor că totul este interconectat în natură şi că microbii joacă un rol fundamental", a adăugat directorul de la Artis.
Fiecare persoană adultă are în corpul său aproximativ 1,5 kilograme de microbi, fără de care ar muri.
Cea mai mare parte din această grădină zoologică, prima de acest fel din lume, seamănă cu un laborator. Mai multe rânduri de microscoape conectate la ecrane uriaşe prezintă tot felul de microorganisme.
Puţin mai departe, vizitatorii pot să observe printr-o fereastră un laborator adevărat în care sunt cultivate diverse tipuri de microbi şi pot să se regăsească în faţa unui model uriaş de virus Ebola, care face în prezent ravagii în Africa de Vest.
Mergând spre primul etaj al grădinii zoologice, un ecran uriaş plasat pe tavanul liftului arată, printr-o lentilă ce are forma unui ochi supradimensionat, toate organismele vii de pe pleoapele vizitatorilor.
Vizitatorii pot, de asemenea, să observe microbii în timp ce se reproduc, graţie unui microscop 3D special construit pentru noua grădină zoologică, şi pot să scaneze microbii şi să identifice în acest fel numărul şi locurile în care trăiesc microbii de pe corpurile lor.
Cuplurile de îndrăgostiţi vor putea să se sărute în faţa unui dispozitiv denumit "Kiss-o-Meter" care indică numărul de microbi schimbat de cei doi parteneri în timpul acelui sărut.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe