Prima ieşire pe orbită a astronauţilor americani de pe naveta Endeavour, încheiată cu succes

Doi astronauţi de pe naveta spaţială Endeavour au încheiat cu succes, vineri, prima din cele trei ieşiri pe orbită programate pentru această misiune spaţială de 13 zile, ce are ca scop modernizarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Prima ieşire pe orbită a astronauţilor americani de pe naveta Endeavour, încheiată cu succes

Modulul Tranquility în timpul asamblării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Robert Behnken şi Nicholas Patrick şi-au încheiat misiunea la ora 8.09 GMT, după şase ore şi 32 de minute petrecute în spaţiu, îndeplinind toate sarcinile care le-au fost atribuite, se afirmă în comunicatul NASA.

Behnken şi Patrick fac parte din echipajul navetei americane Endeavour, care s-a conectat, miercuri, la ISS.

În cursul ieşirii pe orbită, cei doi astronauţi americani au început instalarea modulelor Tranquility şi Cupola, care, după ce vor fi finalizate, vor marca încheierea construcţiei staţiei.

Modulul Tranquility, construit de grupul european Thales Alenia Space în uzina sa din Torino (Italia), este cel mai mare element al ISS şi conţine cel mai sofisticat sistem de susţinere a vieţii care a fost vreodată trimis în spaţiu. El are sarcina de a recicla apa folosită şi de a produce oxigen pentru echipaj.

Tranquility conţine şi un sistem de controlare a atmosferei şi un compartiment-toaletă pentru echipaj, dar şi un sistem de conectare la celelalte compartimente locuibile şi vehicule pentru transportul astronauţilor sau al echipamentelor.

Din modulul Cupola şi staţia lui de lucrări robotizate vor fi controlate lucrările de asamblare şi întreţinere ale avanpostului orbital. Cupola, care are formă de dom, cu şase ferestre pe părţi şi o fereastră centrală, va oferi o perspectivă inedită a Pământului de pe ISS.

După misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispoziţie doar patru zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.

Misiunea Endeavour are loc într-un moment marcat de o puternică incertitudine pentru NASA, ale cărei obiective de explorare a spaţiului cu echipaje umane, dincolo de orbita terestră, au primit o grea lovitură după ce preşedintele american Barack Obama a decis renunţarea, din motive financiare, la programul spaţial Constellation, care prevedea trimiterea unor austronauţi americani pe Lună în jurul anului 2020, urmată de o misiune spaţială către planeta Marte, cu echipaj uman la bord.

Preşedintele Obama a decis, însă, prelungirea duratei de funcţionare a ISS până în 2020 şi încurajarea serviciilor de transport spaţiale private, la care NASA ar putea să apeleze pentru a-şi trimite astronauţii pe ISS.

Până atunci, Statele Unite ale Americii depind în întregime, din 2010, de vehiculele spaţiale ruseşti Soyuz pentru trimiterea astronauţilor americani la bordul ISS.

Navetele spaţiale americane rămân în continuare singurele vehicule spaţiale capabile să transporte echipamente extrem de grele şi foarte voluminoase, indispensabile operaţiunilor de întreţinere a ISS.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici