- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.04.2015, 16:21)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima imagine color cu Pluto, transmisă de sonda New Horizons - FOTO
Prima imagine color cu Pluto şi cel mai mare satelit al său, Charon, a fost transmisă cercetătorilor de pe Terra de un instrument performant aflat la bordul sondei spaţiale New Horizons.
Urmărește
2665 afișări
Prima imagine color cu Pluto, transmisă de sonda New Horizons (Imagine: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)
Fotografia, dată publicităţii marţi de agenţia spaţială americană, prezintă un corp ceresc - considerat până de curând cea de-a noua planetă după Soare, în prezent inclus în categoria "planetelor pitice" - înconjurat de o lumină roşie, informează bbc.com.
Sonda New Horizons va trece pe lângă Pluto pe 14 iulie. Sonda americană va capta cu acel prilej o cantitate foarte mare de date, care vor fi retransmise apoi către Terra în următoarele 16 luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Întrucât distanţa care separă sonda americană de Terra este de aproape 5 miliarde de kilometri, semnalul radio are nevoie de 4,6 ore pentru a ajunge pe planeta noastră.
"Întâlnirea" sondei New Horizons cu Pluto este considerată principalul eveniment spaţial al anului 2015. Ea va completa misiunea de explorare a celor "nouă planete clasice" din Sistemul Solar; odată cu survolarea lui Pluto, toate cele nouă corpuri cereşti vor fi fost explorate cel puţin o dată de o sondă spaţială.
De la trecerea sondei Voyager 2 pe lângă Neptun la sfârşitul anilor 1980, nicio planetă (sau planetă pitică) nu a fost explorată de la o distanţă atât de mică, aşa cum o va face sonda New Horizons la jumătatea lunii iulie.
În prezent, cele mai bune imagini cu Pluto sunt cele realizate de telescopul spaţial Hubble. Însă acestea reprezintă o simplă succesiune de puncte, difuze, din care specialiştii reuşesc cu greu să extragă date ştiinţifice valoroase.
Începând din luna mai, acest lucru se va schimba, deoarece New Horizons se va apropia tot mai mult de Pluto şi va începe să trimită spre Terra o serie de fotografii care vor avea rezoluţii considerabil mai bune decât cele ale imaginilor transmise de Hubble.
Fotografia publicată marţi de NASA reprezintă doar un preambul. Ea a fost realizată de camera în culori Ralph aflată la bordul sondei americane, pe 9 aprilie.
New Horizons se afla în acel moment la 115 milioane de kilometri de Pluto - aproximativ aceeaşi distanţă dintre Soare şi Venus. Chiar şi de la acea distanţă, pot fi distinse câteva diferenţe între aspectele exterioare ale lui Pluto şi Charon - primul este mai strălucitor decât celălalt.
Atunci când sonda New Horizons va trece pe lângă Pluto, pe 14 iulie, camera Ralf va realiza fotografii color cu suprafaţa acestuia.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe