- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (04.10.2010, 13:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima rachetă spaţială românească, lansată cu succes
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a lansat vineri prima rachetă spaţială românească, Helen 2, din largul Mării Negre, realizând astfel primul zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de o organizaţie privată.
Urmărește
583 afișări
Prima rachetă spaţială românească, lansată cu succes (Imagine: www.arcaspace.ro)
Preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, a anunţat luni într-o conferinţă de presă în Capitală lansarea primei rachete spaţiale româneşti, ce a avut loc la 1 octombrie, după mai multe încercări nereuşite în noiembrie 2009 şi august 2010.
Prin lansarea cu succes a rachetei Helen 2, ARCA a devenit prima echipă din cele 22 înscrise în competiţia Google Lunar X Prize care a realizat un zbor în spaţiu. De asemenea, ARCA a reuşit să lanseze un obiect de zbor românesc la cea mai mare altitudine de până acum - 40.000 de metri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Vineri, la ora 7.00, nava Marinei militare NSSL 281 Constanţa, alături de ambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard, la bordul cărora era îmbarcată echipa ARCA împreună cu racheta Helen 2 şi balonul purtător, au ieşit din Dana Militară 0 şi s-au îndreptat spre zona de siguranţă LRD Helen din largul Mării Negre. De la ora 15.00, au fost activate echipamentele electronice ale rachetei, capsulei rachetei şi capsulei balonului. La ora 15.30, racheta a fost alimentată cu combustibil şi a fost coborâtă pe suprafaţa mării. La ora 16.00 s-a început umflarea balonului purtător, iar la ora 16.40 ansamblul balon - rachetă a decolat.
Ascensiunea balonului a durat 40 de minute până la altitudinea de 14.000 de metri. Viteza maximă a balonului a fost de 120 de kilometri pe oră. Datele transmise la centrele de dirijare ale ARCA şi ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) au confirmat traiectoria perfectă a zborului, cu o eroare de numai 800 de metri faţă de centrul zonei de siguranţă LRD Helen.
Când balonul a atins altitudinea de 14.000 de metri, de la bordul navei s-a comandat pornirea motorului rachetă, care a funcţionat timp de 30 de secunde, plasând racheta până la altitudinea de 40.000 de metri, cea mai mare altitudine atinsă de un obiect de zbor proiectat şi realizat integral în România.
Prin realizarea acesti zbor, ARCA a reuşit de asemenea lansarea unei rachete spaţiale complet ecologice, motorul funcţionând exclusiv cu apă oxigenată.
"Următorul pas este să continuăm în competiţia Google Lunar X Prize şi ne vom întoarce anul viitor pe mare pentru noi teste. Vor mai fi două activităţi de lansare pentru la anul. (...) Va fi un an fascinant", a declarat Dumitru Popescu, preşedintele ARCA, în cadrul conferinţei de luni.
Preşedintele ARCA a precizat că urmează să se facă şi un film având ca subiect această misiune de lansare a primei rachete spaţiale româneşti.
Lansată în 2007, Google Lunar X Prize este o competiţie internaţională de astronautică. Concursul vizează trimiterea pe Lună a unui robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară pe o distanţă de 500 metri şi să transmită imagini foto şi video. Premiul pentru echipa câştigătoare va fi de 30 de milioane de dolari.
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale. Începând din anul 2002, ARCA reprezintă unul dintre concurenţii importanţi înscrişi în cea mai prestigioasă competiţie de astronautică - Ansari X Prize.
ARCA participă, din 2008, în Competiţia Google Lunar X Prize. Pentru a reuşi să intre în posesia premiului de 30 de milioane de dolari, ARCA dezvoltă sonda lunară ELE şi racheta lansatoare de sateliţi Haas. Haas este cel mai ambiţios proiect de cercetare iniţiat vreodată de România. Până în prezent, ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe