- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CONSTANŢA, (30.10.2009, 15:36)
Prima rachetă spaţială românească, pregătită de lansarea în spaţiu
Prima rachetă spaţială românească şi echipamentele pentru lansarea acesteia sunt descărcate vineri pe o navă a Marinei Militare, de reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), pregătirile pentru trimiterea vehiculului în spaţiu urmând să înceapă săptămâna viitoare.
Urmărește
121 afișări
Prima rachetă spaţială românească, pregătită de lansarea în spaţiu (Imagine: www.arcaspace.ro)
"Astăzi are loc descărcarea echipamentelor şi rachetei pe nava militară, urmând ca săptămâna viitoare să desfăşurăm antrenamente în comun ARCA cu echipa Marinei şi familiarizarea personalului ARCA cu nava. Antrenamentele vor dura maxim patru zile şi apoi, dacă prindem o zi cu soare, vânt rezonabil şi o mare de aproximativ gradul II, să ieşim în larg să efectuăm zborul. Dacă vremea va fi nefavorabilă, aşteptăm până prindem o zi bună, pentru că suntem hotărâţi să lansăm racheta anul acesta", a declarat, vineri, Simona Popescu, PR Manager ARCA.
Operaţiunea de descărcare a avut loc în Dana militară 2 a portului Constanţa.
Zborul rachetei Helen, proiectată şi construită de ARCA, reprezintă ultimul antrenament în cadrul competiţiei Google Lunar X Prize şi, implicit, intrarea României în cercul ţărilor care dezvoltă programe spaţiale de anvergură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
-
Transnistria reduce întreruperile de curent, dar criza energetică persistă. Gazul rusesc rămâne miza conflictului
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiul cosmic.
Marina Militară va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen şi balonul purtător - cel mai mare balon solar din lume, precum şi echipa ARCA, în largul Mării Negre.
În această fază a operaţiunii vor participa două nave militare de mari dimensiuni şi trei ambarcaţiuni uşoare. După câteva zile de pregătiri şi antrenamente, în momentul în care vremea se va stabiliza, operaţiunea de lansare îşi va urma cursul plănuit.
Lansată în 2007, Google Lunar X Prize este o competiţie internaţională de astronautică ce vizează trimiterea pe Lună a unui robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa lunară pe o distanţă de 500 metri şi să transmită imagini foto şi video. Premiul pentru echipa câştigătoare va fi de 30 milioane de dolari.
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale.
Începând din anul 2002, ARCA reprezintă unul dintre concurenţii importanţi înscrişi în cea mai prestigioasă competiţie de astronautică - Ansari X Prize.
ARCA participă, din 2008, în Competiţia Google Lunar X Prize.
Pentru a reuşi să intre în posesia premiului de 30 de milioane de dolari, ARCA dezvoltă sonda lunară ELE şi racheta lansatoare de sateliţi Haas.
Haas este cel mai ambiţios proiect de cercetare iniţiat vreodată de România. Până în prezent, ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe