Prima separare manuală dintre două vehicule spaţiale chinezeşti, realizată cu succes pe orbită

Vehiculul spaţial chinezesc Shenzhou IX s-a separat cu succes de modulul Tiangong1, utilizând în premieră o procedură manuală, realizată de unul dintre cei trei astronauţi chinezi de la bord, care vor reveni pe Terra vineri, a anunţat, joi, agenţia China Nouă.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Prima separare manuală dintre două vehicule spaţiale chinezeşti, realizată cu succes pe orbită

Prima separare manuală dintre două vehicule spaţiale chinezeşti, realizată cu succes pe orbită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei trei astronauţi, printre care se află şi prima femeie chineză ajunsă în spaţiu, s-au plasat miercuri, la ora 22.00 GMT, la bordul vehiculului Shenzhou IX, înainte de separare, care a fost realizată de Liu Wang, astronautul aflat la comanda operaţiunilor care au condus, duminică, la prima conectare manuală realizată de China pe orbita terestră.

Această conectare manuală a reprezentat principala etapă a misiunii Shenzhou IX, în cadrul programului de zboruri spaţiale cu echipaj uman la bord prin care China intenţionează să se înzestreze cu o staţie spaţială ocupată în permanenţă, începând din jurul anului 2020, după modelul fostei staţii spaţiale ruseşti MIR şi al actualei Staţii Spaţiale Internaţionale (ISS).

Stăpânirea procedurilor de conectare pe orbită reprezintă o etapă crucială în cucerirea spaţiului, reuşită deja de ruşi şi de americani încă din anii 1960.

Preşedintele chinez Hu Jintao i-a felicitat, marţi, pe astronauţii Jing Haipeng, Liu Yang şi Liu Wang, cu ocazia unei conversaţii telefonice, transmisă în direct de postul naţional de televiziune.

Prima conectare dintre un modul Tiangong-1, lansat pe 29 septembrie 2011, şi o vehicul fără echipaj uman la bord, Shenzhou VIII, a fost realizată pe 3 noiembrie 2011.

Shenzhou IX, prima misiune chineză cu echipaj uman la bord care a realizat o conectare pe orbită, s-a unit mai întâi cu modulul Tiangong-1 printr-o procedură automată, de care s-a desprins o primă dată, cu scopul de a putea efectua apoi această conectare manuală.

Revenirea pe Terra a celor trei "taikonauţi" - numele sub care sunt cunoscuţi astronauţii chinezi - va avea loc vineri, în jurul orei 02.00 GMT, în provincia Mongolia Interioară, la capătul acestei misiuni spaţiale ce are o durată prevăzută de 13 zile.

Acesta a fost cel de-al patrulea zbor spaţial chinez cu echipaj uman la bord şi, totodată, cel mai lung realizat de China, care a devenit în 2003 cea de-a treia ţară din lume ce a trimis oameni în spaţiu prin propriile mijloace tehnice, după URSS şi Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici