Primele celule suşă embrionare umane din "era Obama" au primit undă verde din partea autorităţilor

Folosirea a 13 noi linii de celule suşă embrionare umane în cercetările medicale din domeniul public, primele din cadrul noii politici duse de administraţia preşedintelui american Barack Obama, a primit undă verde, miercuri, din partea autorităţilor medicale americane.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Primele celule suşă embrionare umane din "era Obama" au primit undă verde din partea autorităţilor

Primele celule suşă embrionare umane din "era Obama" au primit undă verde din partea autorităţilor

"Sunt bucuros să anunţ că începând de astăzi avem noi linii de celule suşă embrionare umane ce sunt disponibile pentru comunitatea cercetătorilor, în cadrul noii politici oficiale referitoare la folosirea acestor celule", a declarat medicul Francis Collins, directorul National Institutes of Health (NIH).

"Potrivit reglementărilor, aceste celule suşă sunt derivate din embrioni obţinuţi în urma unui proces etic aprobat", a adăugat Francis Collins, precizând totodată faptul că NIH se pregăteşte să pună mai multe astfel de celule la dispoziţie cercetătorilor din serviciile medicale federale.

Preşedintele Barack Obama a anunţat, pe 9 martie, că va reveni asupra interdicţiei de efectuare a cercetărilor medicale asupra celulelor suşă embrionare umane, impusă de predecesorul său, George W. Bush, în 2001, din motive morale şi religioase, potrivit cărora un embrion este o fiinţă umană întreagă, ce nu poate fi distrusă în numele ştiinţei.

Interdicţia impusă de administraţia Bush viza celulele suşă embrionare umane create după adoptarea acestei hotărâri.

Preşedintele Obama a invocat, anunţând această schimbare a politicii oficiale americane, potenţialul avut de aceste celule în tratarea a numeroase maladii incurabile, precum diabetul şi maladia Parkinson sau regenerarea ţesuturilor nervoase din măduva spinării, distruse în urma unor accidente şi care au determinat paralizia pacienţilor.

Celule suşă sunt celule care au capacitatea de a se transforma în orice tip de celule - cardiace, hepatice sau pulmonare.

Unsprezece din aceste noi linii de celule suşă aprobate de NIH au fost realizate de Spitalul pentru copii din Boston, iar celelalte două de Universitatea Rockefeller din New York.

Potrivit comunicatului NIH, alte 96 de linii de celule suşă sunt supuse, în prezent, procedurilor de aprobare impuse de NIH şi vor putea fi puse ulterior la dispoziţia cercetătorilor din sistemul public de sănătate.

Peste 30 de credite pentru cercetare, în favoarea NIH, totalizând peste 20 de milioane de dolari, au fost aprobate pentru bugetul anului 2009, care au propus folosirea acestor celule suşă embrionare umane. Aceste fonduri au fost îngheţate până când liniile de celule cerute vor fi deblocate.

Potrivit regulilor finale de utilizare a acestor celule suşă, stabilite de NIH şi intrate în vigoare în luna iulie, finanţarea pentru cercetările medicale din domeniul public vizează exclusiv acele celule suşă ce provin din embrioni umani supranumerari abandonaţi de cupluri în clinicile pentru fecundaţia in vitro şi care ar fi oricum distruşi. Obţinerea de embrioni doar în scopuri ştiinţifice nu este legală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici