Primele dovezi despre existenţa unui lac pe Marte

Un canion lung şi adânc şi urmele unor plaje reprezintă, probabil, cele mai clare dovezi descoperite până în prezent despre existenţa unui lac pe suprafaţa lui Marte, în condiţiile în care cercetătorii considerau că apa a dispărut complet de pe această planetă.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Primele dovezi despre existenţa unui lac pe Marte

Primele dovezi despre existenţa unui lac pe Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imaginile transmise de camera video High Resolution Imaging Science Experiment, de la bordul modulului Mars Reconnaissance Orbiter, au indicat prezenţa unei întinderi de apă într-un canion lung de 50 de kilometri, potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea din Colorado.

Acest lac are o suprafaţă de 200 de kilometri pătraţi şi o adâncime maximă de 457 de metri, potrivit unui articol publicat în revista Geophysical Research Letters.

În prezent, disputa din sânul comunităţii oamenilor de ştiinţă referitoare la existenţa apei pe Marte a luat sfârşit. Roboţii trimişi de NASA au descoperit deja gheaţă în subsolul acestei planete. Cercetătorii americani susţin că au dovezi care atestă faptul că apa se ridică din subsolul marţian către suprafaţă, însă dispare foarte repede în atmosfera rece şi rarefiată a planetei roşii.

Specialişii americani au declarat că au obţinut câteva fotografii despre ceea ce ar putea fi ţărmurile unor râuri şi mări uriaşe, însă câteva dintre aceste formaţiuni ar putea fi, totodată, rezultatul unor alunecări de teren.

"Este prima dovadă clară care atestă prezenţa ţărmurilor pe suprafaţa lui Marte. Identificarea liniei ţărmului şi dovezile geologice ne-au permis să calculăm mărimea şi volumul lacului, care s-a format în urmă cu 3,4 miliarde de ani", a explicat Gaetano Di Achille, coordonatorul acestui studiu.

Apa reprezintă elementul vital pentru susţinerea vieţii, iar cercetătorii au căutat cu înfrigurare dovezile existenţei vieţii, trecute sau viitoare, pe Marte. Existenţa apei pe această planetă se poate dovedi benefică şi pentru viitoarele misiuni spaţiale ale astronauţilor de pe Terra.

"Pe Pământ, deltele şi lacurile reprezintă locurile care au păstrat cel mai bine semnele vieţii din trecut", a explicat Di Achille. "Dacă a existat viaţă vreodată pe Marte, atunci deltele ar putea fi locul care ar putea să ne dezvăluie trecutul biologic al planetei Marte".

Lacurile de pe Marte s-au evaporat sau au îngheţat în urma unei schimbări bruşte a temperaturilor. Deocamdată, cercetătorii nu cunosc factorii care au făcut ca Marte, iniţial o planetă caldă şi umedă, să devină planeta îngheţată şi deşertică din zilele noastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici