- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PASADENA, (07.08.2012, 14:24)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primele imagini transmise de Curiosity, la scurt timp după sosirea pe Marte - FOTO, VIDEO
Robotul Curiosity a transmis savanţilor de la NASA, la mai puţin de 24 de ore după sosirea sa istorică pe Marte, câteva imagini spectaculoase, care descriu coborârea roverului pe planeta roşie, dar şi peisajul înconjurător.
Urmărește
6453 afișări
Robotul Curiosity (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După bucuria şi entuziasmul generate de coborârea cu succes a robotului Curiosity pe solul marţian, luni, la ora 05.32 GMT, savanţii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena şi-au reluat imediat activitatea, pentru a verifica dacă acesta este operaţional.
După un prim set de teste concludente ce vizau instrumentele ştiinţifice de la bordul robotului, inginerii de la NASA au început să verifice, în noaptea de luni spre marţi, starea în care se află dispozitivele de comunicare montate pe Curiosity.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Este dimineaţă pe Marte şi soarele va răsări în curând", a anunţat luni, la ora locală 16.00 (23.00 GMT), Jennifer Trosper, una dintre coordonatoarele misiunii Mars Science Laboratory (MSL) din cadrul JPL.
"Atunci când Curiosity se va trezi, vrem să verificăm capacitatea lui de comunicare directă cu Terra", asigurată de două antene, a adăugat Trosper, precizând că roverul Curiosity este capabil să comunice şi prin intermediul unor relee şi sonde spaţiale aflate pe orbita planetei roşii.
Prima zi marţiană - denumită Sol 1 - va reprezenta o ocazie pentru a continua "exerciţiile de testare a mai multor instrumente", a adăugat Trosper.
Faptul cel mai impresionant, la mai puţin de 24 de ore de la sosirea robotului pe Marte, este seria de fotografii transmise pe Terra.
Primei fotografii - ce prezenta umbra lăsată de robot pe solul marţian - i s-a adăugat, luni, o alta, reprezentând o splendidă imagine panoramică a Muntelui Sharp, în faţa căruia a coborât Curiosity.
Fotografia arată o suprafaţa vastă, plană, acoperită de pietre, din care se ridică masivul de culoare albă Sharp, un munte înalt de peste 5.000 de metri, pe care Curiosity urmează să urce peste un an, pentru a analiza compoziţia rocilor - unele dintre ele au o vârstă de circa un miliard de ani.
Cercetătoarea Joy Crisp consideră că este puţin prea devreme pentru a şti dacă acea culoare albă a Muntelui Sharp se datorează zăpezii, pentru că acea fotografie este realizată în alb negru, iar acest detaliu ar putea altera culorile reale.
NASA a prezentat şi o animaţie video, ce prezintă ultimele minute din coborârea roverului Curiosity pe Marte şi aşezarea lui pe solul marţian. Filmul a fost realizat prin punerea cap la cap a câtorva sute de fotografii realizate de un aparat fixat sub robot.
În această animaţie video impresionantă, ce poate fi văzută pe site-ul NASA, se poate observa foarte clar desprinderea scutului termic, apoi coborârea vertiginoasă a robotului, dar şi norul de praf provocat de rachetele cu propulsie inversată, acţionate cu câteva secunde înainte de aşezarea pe solul marţian.
Imagini de înaltă definiţie cu această coborâre, de o calitate de opt ori mai mare decât a celor prezentate luni, vor fi disponibile peste 15 zile.
Curiosity, un robot ce cântăreşte 900 de kilograme şi are dimensiunea unui mic automobil, a costat 2,5 miliarde de dolari şi va permite specialiştilor de la NASA să afle dacă mediul de pe Marte a favorizat în trecut apariţia vieţii pe această planetă.
Succesul coborârii roverului Curiosity reprezintă deja o victorie în sine pentru NASA, care nu a trimis niciodată un robot atât de greu şi atât de sofisticat pe o altă planetă. Dacă totul va continua să se desfăşoare aşa cum este prevăzut, Curiosity îşi va trece numele pe lista misiunilor americane reuşite pe Marte, după Viking 1 şi 2 (1976), Pathfinder (1997), Mars Exploration Rovers (2004) şi Phoenix (2008).
Sosirea roverului Curiosity pe Marte, luni, a fost întâmpinată cu o explozie de bucurie în rândul specialiştilor de la JPL şi cu multă mândrie de autorităţile americane, iar preşedintele american Barack Obama a salutat imediat această "reuşită tehnologică fără precedent".
Numeroase alte ţări au contribuit la succesul acestei misiuni, la bordul roverului Curiosity fiind instalate diverse instrumente create de Franţa, Canada, Finlanda, Spania, Rusia şi Germania.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe