- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (14.08.2009, 17:16)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primii oameni moderni foloseau focul pentru prelucrarea pietrei în urmă cu 72.000 de ani
Cele mai vechi dovezi ale folosirii focului pentru fabricarea uneltelor din piatră datează din urmă cu 72.000 de ani şi au fost descoperite în Africa de Sud, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Urmărește
362 afișări
Primii oameni moderni foloseau focul pentru prelucrarea pietrei în urmă cu 72.000 de ani
"Am descoperit că primii oameni moderni, în urmă cu 72.000 de ani - sau chiar cu 164.000 de ani -, de pe actuala coastă a Africii de Sud, foloseau un cuptor minuţios controlat, pentru a putea, printr-un procedeu complex, să încălzească pietrele şi să le schimbe proprietăţile", a explicat Kyle Brown, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud), unul dintre principalii autori ai acestui studiu.
Anterior acestei descoperiri, cele mai vechi urme ale folosirii focului pentru confecţionarea uneltelor datau din urmă cu 25.000 de ani şi au fost găsite în Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Descoperirea noastră arată că primii oameni moderni stăpâneau focul într-o manieră nuanţată şi sofisticată", a explicat Kyle Brown.
Rămăşiţe de silcret, un amalgam de siliciu care poate fi prelucrat la cald, au fost descoperite îngropate în centrul unui cuptor străvechi dintr-un sit arheologic din Pinnacle Point (Africa de Sud).
Arheologii au repetat gesturile primilor oameni, iar "rezultatele au fost uimitoare", a explicat Curtis Marean, paleo-antropolog şi profesor la Universitatea din Arizona (SUA).
"După ce a fost încălzit, silcretul a căpătat o culoare roşie şi era uşor de spart. În plus, rămăşiţele acestuia arătau exact la fel cu cele descoperite în cuptorul găsit în situl arheologic. Folosind acest silcret încălzit, am putut să obţinem copii foarte realiste ale uneltelor adevărate", a explicat Curtis Marean.
Uneltele fabricate în urmă cu 72.000 de ani au fost descrise de specialişti ca fiind "nişte cuţite şi arme de vânătoare excelente".
"Expresia acestor cunoştinţe tehnologice ale primilor oameni moderni, pe coasta Africii de Sud, aduce dovezi suplimentare pentru susţinerea teoriei conform căreia acest loc se află la originea strămoşilor tuturor oamenilor moderni, care au apărut în Africa, în urmă cu 100.000 - 200.000 de ani", a adăugat acelaşi specialist.
În urmă cu 50.000 - 60.000 de ani, aceşti primi oameni moderni au părăsit climatul cald din Africa pentru a se aventura în regiunile glaciare din Europa şi din Asia, unde s-au întâlnit cu omul de Neanderthal. Populaţiile neanderthaliene au dispărut complet în urmă cu circa 35.000 de ani, iar oamenii moderni au cucerit continentul eurasiatic şi au migrat până în Australia.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe