Primii oameni moderni foloseau focul pentru prelucrarea pietrei în urmă cu 72.000 de ani

Cele mai vechi dovezi ale folosirii focului pentru fabricarea uneltelor din piatră datează din urmă cu 72.000 de ani şi au fost descoperite în Africa de Sud, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

Urmărește
362 afișări
Imaginea articolului Primii oameni moderni foloseau focul pentru prelucrarea pietrei în urmă cu 72.000 de ani

Primii oameni moderni foloseau focul pentru prelucrarea pietrei în urmă cu 72.000 de ani

"Am descoperit că primii oameni moderni, în urmă cu 72.000 de ani - sau chiar cu 164.000 de ani -, de pe actuala coastă a Africii de Sud, foloseau un cuptor minuţios controlat, pentru a putea, printr-un procedeu complex, să încălzească pietrele şi să le schimbe proprietăţile", a explicat Kyle Brown, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud), unul dintre principalii autori ai acestui studiu.

Anterior acestei descoperiri, cele mai vechi urme ale folosirii focului pentru confecţionarea uneltelor datau din urmă cu 25.000 de ani şi au fost găsite în Europa.

"Descoperirea noastră arată că primii oameni moderni stăpâneau focul într-o manieră nuanţată şi sofisticată", a explicat Kyle Brown.

Rămăşiţe de silcret, un amalgam de siliciu care poate fi prelucrat la cald, au fost descoperite îngropate în centrul unui cuptor străvechi dintr-un sit arheologic din Pinnacle Point (Africa de Sud).

Arheologii au repetat gesturile primilor oameni, iar "rezultatele au fost uimitoare", a explicat Curtis Marean, paleo-antropolog şi profesor la Universitatea din Arizona (SUA).

"După ce a fost încălzit, silcretul a căpătat o culoare roşie şi era uşor de spart. În plus, rămăşiţele acestuia arătau exact la fel cu cele descoperite în cuptorul găsit în situl arheologic. Folosind acest silcret încălzit, am putut să obţinem copii foarte realiste ale uneltelor adevărate", a explicat Curtis Marean.

Uneltele fabricate în urmă cu 72.000 de ani au fost descrise de specialişti ca fiind "nişte cuţite şi arme de vânătoare excelente".

"Expresia acestor cunoştinţe tehnologice ale primilor oameni moderni, pe coasta Africii de Sud, aduce dovezi suplimentare pentru susţinerea teoriei conform căreia acest loc se află la originea strămoşilor tuturor oamenilor moderni, care au apărut în Africa, în urmă cu 100.000 - 200.000 de ani", a adăugat acelaşi specialist.

În urmă cu 50.000 - 60.000 de ani, aceşti primi oameni moderni au părăsit climatul cald din Africa pentru a se aventura în regiunile glaciare din Europa şi din Asia, unde s-au întâlnit cu omul de Neanderthal. Populaţiile neanderthaliene au dispărut complet în urmă cu circa 35.000 de ani, iar oamenii moderni au cucerit continentul eurasiatic şi au migrat până în Australia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici