Primul centru din România pentru terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului s-a deschis la Timişoara

Primul centru din România şi din estul Europei pentru terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului, OncoGen, a fost inaugurat, vineri, la Timişoara, în urma unei investiţii de peste 54 de milioane de lei, bani europeni, iar aici urmează să lucreze 25 de persoane.

Urmărește
1987 afișări
Imaginea articolului Primul centru din România pentru terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului s-a deschis la Timişoara

Primul centru din România pentru terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului s-a deschis la Timişoara (Imagine: Shutterstock/Arhiva Mediafax Foto)

Centrul de terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului OncoGen, care a fost inaugurat, vineri, la Timişoara, aparţine de Spitalul Judeţean, acesta urmând să funcţioneze într-o clădire nouă, amplasată lângă unitatea medicală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

OncoGen este singurul centru de acest tip din ţară, dar şi din estul Europei. Aici se va promova cercetarea cu potenţial aplicabil în domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane pentru obţinerea de produse bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculară.

În cadrul centrului se va merge pe mai multe direcţii de cercetare: biologia celulelor tumorale, medicina regenerativă, studiul celulelor stem adulte, sănătatea şi factorii de mediu şi imunoterapiile.

"Avem studii asupra noilor terapii în cancer. Am început cu celule, pentru că aceasta este noua tendinţă, să utilizezi celulele sistemului imunitar, pentru a le direcţiona în posibilitatea de a trata cancerul prin activarea sistemului imunitar prin celulele stem şi prin învăţarea acestor celule să ajute la tratament, deci o altă cale decât chimio- şi radio-terapia. O direcţie foarte importantă va fi şi cea de dezvoltare a imunoterapiei", a declarat Carmen Bunu Panaitescu, unul dintre cercetătorii care vor lucra la acest centru.

Centrul OncoGen de la Timişoara este făcut după un proiect asemănător din Germania.

"E unic acest centru, pentru că ne-am dus în Germania şi am copiat tot ce am văzut acolo. Avem ultima generaţie de facilităţi de cercetare şi microproducţie, pe care o au şi în Germania. Infrastructura de microproducţie este de ultimă generaţie. Sunt ultimul model în materie de microproducţie şi producţie experimentală de medicamente şi vaccinuri şi celule stem. N-am vrut să inventăm apa caldă, am copiat pur şi simplu un institut de cercetări din Germania, de la Ulm, care avea aceeaşi structură ca noi", a declarat profesorul Virgil Păunescu, managerul de proiect OncoGen.

OncoGen va avea, pentru început, 25 de angajaţi, cercetători, dar vor lucra aici şi masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi.

"Sunt mândru că fac parte din această echipă, pentru că ziua de astăzi îmi arată că drumul pe care mergem este cel corect. Este unul dintre cele mai mari proiecte pe care Timişoara le-a avut după Revoluţie", a declarat managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, medicul Marius Craina.

Construcţia centrului OncoGen a început în anul 2010, iar lucrarea a fost finanţată din fonduri europene. În total, suma alocată construcţiei s-a ridicat la peste 54 de milioane de lei. În cadrul centrului va funcţiona şi o mini-fabrică de medicamente, vor exista săli de conferinţe şi pentru documentare, dar şi laboratoare în care se vor face cercetări fundamentale, experimente sau diagnostic avansat în cancer pentru realizarea terapiilor personalizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici