Primul neurostimulator cranian pentru epilepsie a fost testat la un copil din Marea Britanie

  • Neurostimulatorul cranian Picostim a redus crizele zilnice ale lui Oran Knowlson cu 80%, îmbunătăţindu-i semnificativ vigilenţa şi calitatea vieţii.
  • Spre deosebire de dispozitivele tradiţionale plasate în piept, noul neurostimulator este montat direct în craniu, oferind stimulare continuă pentru a întrerupe activitatea electrică anormală din creier.
  • Viitoarele îmbunătăţiri ale dispozitivului includ răspunsuri în timp real pentru a preveni crizele pe măsură ce apar.
438 afișări
Imaginea articolului Primul neurostimulator cranian pentru epilepsie a fost testat la un copil din Marea Britanie

Primul neurostimulator cranian pentru epilepsie a fost testat la un copil din Marea Britanie

Într-un nou studiu medical, Oran Knowlson, un băiat de 13 ani din Somerset, Marea Britanie, a devenit prima persoană din lume care a primit un neurostimulator implantat în craniu pentru a gestiona epilepsia severă, scrie BBC. 
 
Oran, care suferă de sindromul Lennox-Gastaut, o formă debilitantă de epilepsie apărută la vârsta de trei ani, a avut numeroase crize zilnice, afectându-i grav calitatea vieţii.
 
Operaţia inovatoare, efectuată la Spitalul Great Ormond Street în octombrie 2023, a implicat inserarea a doi electrozi în talamusul lui Oran, conectaţi la un neurostimulator Picostim montat în craniul său. Spre deosebire de neurostimulatorii anteriori plasaţi în piept, acest dispozitiv, produs de Amber Therapeutics, emite impulsuri electrice continue direct în creier, având scopul de a întrerupe activitatea electrică anormală care declanşează crizele.
 
Înainte de operaţie, starea lui Oran s-a deteriorat rapid, pierzând multe abilităţi. După intervenţie, crizele sale s-au redus cu 80% în timpul zilei, îmbunătăţindu-i semnificativ vigilenţa şi calitatea vieţii. Crizele sale nocturne au devenit, de asemenea, mai scurte şi mai puţin severe. Dispozitivul, pe care Oran îl încarcă zilnic folosind căşti wireless, a adus o schimbare transformatoare, permiţându-i să se bucure de activităţi precum călăria.
 
Procedura a fost parte din proiectul CADET, un studiu colaborativ care implică mai multe instituţii prestigioase din Marea Britanie. Dr. Martin Tisdall, neurochirurg pediatru şi consultant care a condus operaţia, şi-a exprimat optimismul cu privire la stimularea profundă a creierului ca tratament eficient pentru epilepsia severă. 
Această metodă are scopul de a reduce complicaţiile asociate cu dispozitivele implantate în piept, cum ar fi riscul de infecţii.
 
Încă trei copii cu sindrom Lennox-Gastaut vor fi echipaţi cu neurostimulatori în cadrul studiului. Avansările viitoare includ ajustarea dispozitivului pentru a răspunde în timp real la modificările activităţii cerebrale, în încercarea de a preveni crizele pe măsură ce apar. Familia lui Oran, deşi conştientă că tratamentul nu este un remediu, este optimistă în privinţa schimbărilor pozitive şi a perspectivelor pentru viitorul său.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici