Primul scaner din lume care detectează cancerul de piele invizibil pentru ochiul uman

  • Primul scaner din lume capabil să detecteze cancerul de piele invizibil pentru ochiul uman a fost inventat pentru a îmbunătăţi diagnosticarea şi a accelera intervenţiile chirurgicale.
  • Experţii spun că unele celule canceroase pot fi lăsate în urmă în timpul operaţiei, dar se speră că această tehnologie va îmbunătăţi precizia şi va reduce timpul de operare, reducând presiunea asupra sistemului medical.
Urmărește
1489 afișări
Imaginea articolului Primul scaner din lume care detectează cancerul de piele invizibil pentru ochiul uman

Sursa foto: Twitter

Scopul "Skinometer", dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Warwick, este de a detecta cât de mult s-a răspândit cancerul sub piele.
 
Pacienţii cu cancer de piele care sunt trataţi la Spitalul Universitar Coventry sunt acum încurajaţi să participe la testarea acestei tehnologii.
 
Profesorul Joe Hardwicke, chirurg consultant în chirurgie plastică şi reconstructivă la spital, spune că această dezvoltare este "foarte interesantă", potrivit SkyNews.
 
El a explicat: „Unele cancere de piele se pot afla sub piele, pe care nu le putem vedea, aşa că, atunci când le îndepărtăm chirurgical, ocazional poate rămâne o mică parte în urmă. Speranţa cu această tehnologie este că putem fi mai exacţi în operaţiile noastre şi putem îndepărta mai multe cancere din prima”.
 
În prezent, trebuie prelevate şi examinate mai multe probe de piele în timpul unei proceduri pentru a ne asigura că toate celulele canceroase sunt îndepărtate, dar utilizarea scanerului de piele ar trebui să reducă semnificativ timpul de intervenţie chirurgicală.
 
În 2013, Heather Norgrove a descoperit un nodul alb neobişnuit pe braţul ei superior. Acesta a fost îndepărtat, dar şase luni mai târziu a revenit şi era mai mare decât înainte.
 
Abia atunci a fost diagnosticată cu melanom invaziv, care a trebuit să fie extirpat şi a fost necesară o grefă de piele.
 
„Dacă am fi avut un scaner, acesta ar fi indicat că era o problemă imediat", a spus ea. „Am fi ştiut că existau şanse destul de mari să fie malignă, că a izbucnit spre interior şi, prin urmare, dedesubt era mult mai mare decât deasupra".
 
În mod important, ea spune că scanerul ar fi împiedicat "aşteptarea lungă şi îngrozitoare" pentru diagnosticare şi tratamentul ar fi putut începe mai devreme.

Cum funcţionează?

Skinometer utilizează impulsuri de lumină din partea terahertz a spectrului luminos, care lovesc suprafaţa pielii şi ricoşează.
 
Formele de undă ale luminii reflectate arată cât de departe s-a răspândit cancerul sub piele.
 
Profesorul Emma MacPherson de la departamentul de fizică al Universităţii Warwick conduce acest proiect. „Colectăm primele date din lume pentru a încerca să demonstrăm că acest lucru va funcţiona şi că putem accelera cu adevărat timpul de diagnosticare şi de tratament al cancerului", a declarat aceasta. „Numai în Marea Britanie sunt diagnosticate aproximativ 16.000 de cazuri noi de cancer de piele în fiecare an şi, evident, acest lucru pune presiune asupra NHS, aşa că dacă putem accelera procesul... acest lucru va uşura foarte mult presiunea şi va reduce costurile pentru NHS".
 
Ea speră că Skinometer ar putea fi utilizat în termen de cinci ani şi, în cele din urmă, să fie disponibil în cabinetele medicilor de familie.
 
Există posibilitatea ca acesta să ajute la depistarea cancerului de colon.
 
Şi, prin măsurarea exactă a nivelului de umiditate, se speră că ar putea fi folosit pentru a dezvolta creme solare specifice pentru diferite tipuri de piele.
 
Pentru Heather, s-ar putea să fi făcut toată diferenţa. Ea a urmat un tratament intensiv după ce cancerul s-a răspândit.
 
Acum, ea spune că este "imperativ" ca pacienţii cu cancer de piele să se ofere voluntari pentru a lua parte la cercetare, astfel încât şi alţii să poată fi ajutaţi în viitor.
 
Proiectul a fost finanţat de Engineering and Physical Sciences Research Council, cu sprijin suplimentar din partea Cancer Research UK.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici