Problemele de somn sunt legate de creşterea riscului de accident vascular cerebral - studiu

  • Sforăitul, pufăitul, răsucitul, somnul pentru o perioadă lungă de timp în timpul zilei, trezirea în timpul nopţii şi dormitul prea puţin sau chiar prea mult contribuie la un somn de proastă calitate şi vă pot creşte riscul de accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu.
  • De fapt, cercetătorii au descoperit că, cu cât ai mai multe probleme de somn, cu atât este mai mare riscul de accident vascular cerebral.
Urmărește
9680 afișări
Imaginea articolului Problemele de somn sunt legate de creşterea riscului de accident vascular cerebral - studiu

Problemele de somn sunt legate de creşterea riscului de accident vascular cerebral - studiu

A avea mai mult de cinci dintre aceste simptome poate duce la un risc de cinci ori mai mare de accident vascular cerebral în comparaţie cu cei care nu au probleme de somn”, a spus autorul studiului Christine McCarthy de la Universitatea din Galway din Irlanda într-un comunicat.

Descoperirile sunt în concordanţă cu cercetările anterioare care leagă somnul nesănătos de hipertensiune arterială şi deteriorări ale vaselor de sânge, care sunt factori de risc pentru accident vascular cerebral”, a spus specialistul în somn Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie şi medicină preventivă la Şcoala Feinberg de la Universitatea Northwestern de Medicină din Chicago. Ea nu a fost implicată în studiu.
 
Potrivit CNN, un motiv poate fi impactul somnului scurt şi fragmentat şi al tulburărilor de somn, cum ar fi apneea în somn, asupra capacităţii organismului de a regla metabolismul, tensiunea arterială şi inflamaţia, care sunt toţi factori de risc pentru accident vascular cerebral, a spus dr. Phyllis Zee, directorul Centrului Circadian and Sleep Medicine la facultatea de medicină din Northwestern, care nu a fost implicată în studiu.
 
Somnul slab poate afecta scăderea naturală a tensiunii arteriale care are loc în timpul somnului nocturn şi poate contribui la hipertensiune arterială – un factor de risc important pentru accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare”, a spus Zee prin e-mail. „În alte cercetări bazate pe populaţie, au fost raportate relaţii similare între sănătatea precară a somnului şi tulburări precum diabetul, bolile de inimă şi demenţa.”

Problemele de somn şi riscul de accident vascular cerebral

Studiul, publicat miercuri în jurnalul Neurology, a analizat datele a peste 4.500 de persoane care au participat la INTERSTROKE, un studiu internaţional de mari dimensiuni al pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral.

Aproape 1.800 de participanţi la studiu au avut un accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip, în care un cheag de sânge blochează o arteră care duce la creier. Alte 439 de persoane au avut o hemoragie intracerebrală în care arterele sau venele din creier s-au rupt, cauzând sângerări în ţesutul creierului.

Participanţii la studiu au fost apoi potriviţi în funcţie de vârstă şi sex cu persoane care nu aveau antecedente de accident vascular cerebral. Ambele grupuri au răspuns la întrebări despre calitatea somnului şi comportamentul lor, iar cele două grupuri au fost comparate.

Rezultatele au arătat că persoanele care au dormit mai puţin de cinci ore pe noapte, în medie, au de trei ori mai multe şanse de a avea un accident vascular cerebral decât cei care au dormit şapte ore - minimul recomandat pentru adulţi.

Pe de altă parte, a dormi mai mult de nouă ore pe noapte în medie a fost asociat cu o creştere de două ori a riscului de accident vascular cerebral, potrivit unei descoperiri a studiului.

Rezultatele au fost valabile chiar şi după ajustări pentru a elimina alte probleme care pot duce la accident vascular cerebral, inclusiv depresia, abuzul de alcool, fumatul şi lipsa de activitate fizică, potrivit studiului.

Apneea în somn, o afecţiune în care oamenii încetează să respire de mai multe ori pe oră, a fost asociată cu o creştere de trei ori a riscului de accident vascular cerebral, se arată în comunicat.

Apneea în somn poate modifica căile implicate în reglarea factorilor de coagulare care pot creşte riscul de accident vascular cerebral”, a spus Zee.

Sforăitul sau pufăitul, care pot fi ambele semne de apnee în somn netratată, au fost, de asemenea, riscante. Oamenii care au sforăit au avut cu 91% mai multe şanse să fi suferit un accident vascular cerebral, în timp ce cei care au pufăit au avut de aproape trei ori mai multe şanse să fi suferit un accident vascular cerebral decât cei care nu au suferit.

Somnul a fost, de asemenea, un factor de risc, se spune în comunicat. Persoanele care au luat un pui de somn în medie mai mult de o oră au avut 88% mai multe şanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cei care nu au făcut-o. Cu toate acestea, a lua un pui de somn planificat de mai puţin de o oră nu a fost asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral, arată studiul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici