„A avea mai mult de cinci dintre aceste simptome poate duce la un risc de cinci ori mai mare de accident vascular cerebral în comparaţie cu cei care nu au probleme de somn”, a spus autorul studiului Christine McCarthy de la Universitatea din Galway din Irlanda într-un comunicat.
Studiul, publicat miercuri în jurnalul Neurology, a analizat datele a peste 4.500 de persoane care au participat la INTERSTROKE, un studiu internaţional de mari dimensiuni al pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral.
Aproape 1.800 de participanţi la studiu au avut un accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip, în care un cheag de sânge blochează o arteră care duce la creier. Alte 439 de persoane au avut o hemoragie intracerebrală în care arterele sau venele din creier s-au rupt, cauzând sângerări în ţesutul creierului.
Participanţii la studiu au fost apoi potriviţi în funcţie de vârstă şi sex cu persoane care nu aveau antecedente de accident vascular cerebral. Ambele grupuri au răspuns la întrebări despre calitatea somnului şi comportamentul lor, iar cele două grupuri au fost comparate.
Rezultatele au arătat că persoanele care au dormit mai puţin de cinci ore pe noapte, în medie, au de trei ori mai multe şanse de a avea un accident vascular cerebral decât cei care au dormit şapte ore – minimul recomandat pentru adulţi.
Pe de altă parte, a dormi mai mult de nouă ore pe noapte în medie a fost asociat cu o creştere de două ori a riscului de accident vascular cerebral, potrivit unei descoperiri a studiului.
Rezultatele au fost valabile chiar şi după ajustări pentru a elimina alte probleme care pot duce la accident vascular cerebral, inclusiv depresia, abuzul de alcool, fumatul şi lipsa de activitate fizică, potrivit studiului.
Apneea în somn, o afecţiune în care oamenii încetează să respire de mai multe ori pe oră, a fost asociată cu o creştere de trei ori a riscului de accident vascular cerebral, se arată în comunicat.
„Apneea în somn poate modifica căile implicate în reglarea factorilor de coagulare care pot creşte riscul de accident vascular cerebral”, a spus Zee.
Sforăitul sau pufăitul, care pot fi ambele semne de apnee în somn netratată, au fost, de asemenea, riscante. Oamenii care au sforăit au avut cu 91% mai multe şanse să fi suferit un accident vascular cerebral, în timp ce cei care au pufăit au avut de aproape trei ori mai multe şanse să fi suferit un accident vascular cerebral decât cei care nu au suferit.
Somnul a fost, de asemenea, un factor de risc, se spune în comunicat. Persoanele care au luat un pui de somn în medie mai mult de o oră au avut 88% mai multe şanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cei care nu au făcut-o. Cu toate acestea, a lua un pui de somn planificat de mai puţin de o oră nu a fost asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral, arată studiul.