Problemele dentare şi igiena orală precară afectează semnificativ sănătatea creierului - studiu

  • Cercetătorii au aflat că adulţii predispuşi genetic la o sănătate orală precară ar putea fi mai predispuşi să prezinte semne de declin al bunăstării creierului decât cei cu dinţi şi gingii sănătoase.
  • Studii anterioare au arătat că bolile gingivale, lipsa dinţilor şi alte semne de sănătate orală precară, precum şi obiceiurile proaste de periaj şi lipsa îndepărtării plăcii bacteriene cresc riscul de accident vascular cerebral.
Urmărește
1602 afișări
Imaginea articolului Problemele dentare şi igiena orală precară afectează semnificativ sănătatea creierului - studiu

Problemele dentare şi igiena orală precară afectează semnificativ sănătatea creierului - studiu

Cercetările au constatat, de asemenea, că bolile gingivale şi alte probleme de sănătate orală sunt legate de factorii de risc de boli de inimă şi de alte afecţiuni, cum ar fi tensiunea arterială ridicată.
 
Autorul studiului, Dr. Cyprien Rivier, de la Facultatea de Medicină Yale din SUA, a declarat: „Ceea ce nu a fost clar este dacă sănătatea orală precară a afectat sănătatea creierului, adică starea funcţională a creierului unei persoane, pe care acum suntem capabili să o înţelegem mai bine cu ajutorul instrumentelor de neuroimagistică, cum ar fi imagistica prin rezonanţă magnetică sau RMN.  Studierea sănătăţii orale este deosebit de importantă, deoarece sănătatea orală precară se întâmplă frecvent şi este un factor de risc uşor de modificat, toată lumea îşi poate îmbunătăţi în mod eficient sănătatea orală cu un timp şi o investiţie financiară minime”.
 
El a spus că, la fel cum alegerile unui stil de viaţă sănătos au un impact asupra riscului de boli de inimă şi de accident vascular cerebral, acestea afectează şi sănătatea creierului, care include capacitatea de a-şi aminti lucruri şi de a gândi clar.

Desfăşurarea studiului

Echipa de cercetare a analizat legătura potenţială dintre sănătatea orală şi sănătatea creierului în rândul a 40.000 de adulţi britanici cu vârsta medie de 57 de ani, fără antecedente de accident vascular cerebral, între 2014 şi 2021, potrivit Independent.
 
Participanţii au fost supuşi unui screening pentru 105 variante genetice despre care se ştie că îi predispun pe oameni să aibă carii, proteze dentare şi dinţi lipsă mai târziu în viaţă şi a fost evaluată relaţia dintre povara factorilor de risc genetic pentru o sănătate orală precară şi sănătatea creierului.
 
Semnele unei sănătăţi precare a creierului au fost depistate prin intermediul imaginilor RMN care arată leziuni acumulate în materia albă a creierului, care pot afecta memoria, echilibrul şi mobilitatea, precum şi leziuni microstructurale, care reprezintă cât de mult s-a schimbat arhitectura fină a creierului în comparaţie cu o scanare normală a creierului unui adult sănătos de vârstă similară.
 
Analiza a constatat că persoanele predispuse genetic la carii, la lipsa dinţilor sau care au nevoie de proteze dentare aveau o povară mai mare de boli cerebrovasculare silenţioase.
 
Acest lucru a reprezentat o creştere de 24% a cantităţii de leziuni ale materiei albe vizibile pe imaginile RMN.
 
Persoanele cu o sănătate orală generală genetic precară aveau o deteriorare mai mare a arhitecturii fine a creierului, reprezentată de o schimbare de 43% a scorurilor de deteriorare microstructurală vizibile pe imaginile RMN.
 
Dr. Rivier a explicat că scorurile de deteriorare microstructurală sunt rezumate la nivelul întregului creier ale daunelor suferite de arhitectura fină a fiecărei regiuni cerebrale.
 
El a adăugat: „O sănătate orală precară poate cauza deteriorarea sănătăţii creierului, aşa că trebuie să fim foarte atenţi la igiena noastră orală, deoarece are implicaţii mult dincolo de gură. Cu toate acestea, acest studiu este preliminar şi trebuie să se adune mai multe dovezi - în mod ideal prin studii clinice, pentru a confirma că îmbunătăţirea sănătăţii orale în rândul populaţiei va duce la beneficii pentru sănătatea creierului”.
 
Rezultatele urmează să fie prezentate săptămâna viitoare la Conferinţa internaţională a Asociaţiei Americane de Stroke din Dallas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici