Progrese în detectarea autismului: Nou test pentru descoperirea bolii în cinci minute, în jurul vârstei de un an

Autismul poate fi detectat la vârsta de un an, în doar cinci minute, graţie unui nou test de diagnosticare rapidă, care s-a dovedit eficient pe un eşantion de 10.000 de copii, informează ediţia electronică a publicaţiei franceze Le Figaro.

Urmărește
992 afișări
Imaginea articolului Progrese în detectarea autismului: Nou test pentru descoperirea bolii în cinci minute, în jurul vârstei de un an

Progrese în detectarea autismului: Nou test pentru descoperirea bolii în cinci minute, în jurul vârstei de un an (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

La ora actuală, diagnosticul de autism pentru un copil este pus foarte târziu, adeseori după multe luni sau chiar ani de perindări ale familiilor bolnavului prin clinicile medicale. Această întârziere în diagnosticarea bolii reprezintă în sine o diminuare severă a şanselor pe care le au aceşti copii şi, totodată, un factor care împiedică începerea precoce a îngrijirilor medicale, fapt care ar permite, în opinia medicilor, o ameliorare a pronosticului medical.

"Există tot mai multe dovezi potrivit cărora terapiile precoce au un impact pozitiv asupra dezvoltării creierului", a declarat profesorul Karen Pierce, de la Centrul de excelenţă din domeniul cercetărilor asupra autismului din oraşul american San Diego, coordonatoarea echipei care a conceput acest test revoluţionar. "Şansa de a pune acest diagnostic în jurul vârstei de un an prezintă un potenţial enorm pentru a schimba în bine viitorul unui copil afectat de o astfel de tulburare", a adăugat Karen Pierce.

În acest scop, echipa pe care o conduce a pus la punct un test de depistare a autismului care durează doar câteva minute şi care permite identificarea rapidă a copiilor care prezintă o anumită întârziere în dezvoltare. Acest test a fost conceput în urma studiilor pe 10.479 de sugari în vârstă de aproximativ un an din regiunea oraşului San Diego. Principiul este simplu: în sala de aşteptare a cabinetului medicului pediatru, părinţii completează în câteva minute un chestionar simplu. "Poate copilul dumneavoastră să vă urmărească cu privirea?", "Reacţionează el la sunete, la vocile dumneavoastră şi la anumite cuvinte?", "Ce gesturi face?" şi "Recunoaşte obiectele?" - sunt câteva dintre întrebările incluse în acest chestionar.

Pe scurt, aceste întrebări au drept scop cunoaşterea manifestărilor de comunicare considerate a fi normale la această vârstă. Toţi copiii pentru care acest test - interpretat de un medic - a evidenţiat un deficit important de comunicare au fost consultaţi apoi de experţii de la Centrul de excelenţă din domeniul cercetărilor asupra autismului din San Diego. Ei au fost apoi reevaluaţi la fiecare şase luni, până când diagnosticul a fost infirmat sau confirmat.

Rezultatele publicate pe site-ul Journal of Pediatrics sunt foarte interesante. Dintre cei peste 10.000 de copii testaţi, 184 au prezentat anomalii importante încă de la primul test. La final, doar 32 au fost diagnosticaţi ca suferind de o formă de autism, 56 prezentau o simplă întârziere de vorbire, iar 9, o întârziere în dezvoltare.

Toţi copiii cărora le-a fost pus diagnosticul de autism au beneficiat încă de la vârsta de 17 luni de o anumită terapie. Cei mai mulţi dintre medicii pediatri din San Diego care au participat la realizarea acestui test au decis să continue.

"Acest program de depistare ar putea fi adoptat de toate cabinetele de pediatrie, cu un cost aproape zero şi oferă un ajutor sigur copiilor care prezintă întârzieri în dezvoltare", a concluzionat Karen Pierce.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici