- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CHICAGO, (17.02.2009, 12:11)
Progrese în găsirea unei terapii eficiente împotriva stresului
Cercetările promiţătoare efectuate asupra vulnerabilităţii în faţa stresului şi asupra sindromului posttraumatic, care îi afectează pe unii angajaţi ai armatei sau pe unele dintre victime unor catastrofe, deschid calea pentru noi terapii eficiente.
Urmărește
32 afișări
Progrese în găsirea unei terapii eficiente împotriva stresului (Imagine: Mediafax Foto)
"Anumite persoane, cofruntate cu o situaţie extrem de stresantă, rămân uimitor de calme, iar profilul lor hormonal este unic", a explicat Deane Aikins, psihiatru al Universităţii Yale, în timpul conferinţei anuale organizată de American Association for the Advancement of Science (AAAS), ce are loc în această săptămână în Chicago.
În mod contrar faţă de majoritatea indivizilor aflaţi în aceeaşi situaţie, nivelul hormonului cortisol, care creşte în sânge ca o reacţie la stres, a rămas la un nivel scăzut în cazul acestor persoane, iar peptidele, moleculele care inhibă stresul, erau la un nivel ridicat.
Aceste teste au fost efectuate pe grupuri de militari americani care cuprindeau şi câţiva membri ai forţelor speciale, prin folosirea unor simulatoare care să îi aducă pe voluntari în situaţii de stres maximal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
"Am constatat că anumite persoane sunt mult mai calme în condiţii de stres şi pot să îşi execute sarcinile de lucru fără probleme în acele momente, în timp ce alţii intră în panică", a explicat Aikins.
"Am încercat să aflăm cum am putea să detectăm acele persoane care deţin acest profil hormonal care le permite să rămână calmi în orice situaţie".
Continuând aceste cercetări, autorii au declarat că în viitor va fi posibilă antrenarea oamenilor pentru a rezista mai bine în condiţii de stres, prin creşterea concentraţiei hormonului antistres, DHEA, sau chiar prin meditaţie. "Întrebarea este cum să-i transformăm, de exemplu, pe tinerii recruţi din armată, fragili în faţa stresului, în persoane care să rămână calme în situaţii stresante de luptă, la fel ca cei care au acel bun profil hormonal", a declarat Aikins. "Cred că acesta este actualul Sfânt Graal al Pentagonului".
Departamentul american al Apărării încearcă prin aceste teste să afle tot mai multe lucruri despre sindromul posttraumatic, care are efecte devastatoare asupra militarilor combatanţi. Specialiştii consideră că aproximativ 20% dintre soldaţii întorşi din Irak suferă de acest sindrom.
În opinia profesorului Karestan Koenen, profesor de sănătate publică în cadrul Universităţii Harvard (Massachusetts), aproximativ 50% din populaţia totală a lumii dezvoltă acest sindrom după ce a suferit un şoc puternic, precum un viol în cazul femeilor sau un accident grav, în cazuri generale.
Testele sale au fost efectuate în Noua Zeelandă pe adulţi şi copii şi au relevat prezenţa unor factori genetici, alături de cauze socioculturale, care fac ca anumite persoane să fie predispuse la dezvoltarea acestui sindrom. Koenen a citat, printre altele, sărăcia din copilărie şi neşansa de a avea o mamă depresivă.
"Va fi posibil să prevenim apariţia acestui sindrom în cazul indivizilor care prezintă această predispoziţie, cu ajutorul unor psihoterapii precoce", a precizat cercetătoarea.
Studiile genetice în curs despre acest sindrom sunt la fel de promiţătoare în privinţa fabricării unui medicament care să acţioneze preventiv.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe