Proteina care ucide celulele umane, un posibil tratament anticancer

Cercetătorii americani au descoperit mecanismul de activare a unei proteine care ucide celulele umane, oferind astfel o soluţie împotriva cancerului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Proteina care ucide celulele umane, un posibil tratament anticancer

Proteina care ucide celulele umane, un posibil tratament anticancer

Corpul uman activează în mod natural această proteină, denumită BAX, pentru a ucide celulele nedorite sau care funcţionează defectuos, printr-un proces de sinucidere asistată a celulelor, denumit apoptoză.

Cercetătorii de la Harvard Dana-Farber Cancer Institute, autorii studiului, consideră că au descoperit o metodă prin care acest proces să poată fi declanşat la comandă.

"Am descoperit mecanismul de activare a proteinei BAX, iar acest lucru ne va ajuta să producem medicamente folositoare în lupta împotriva bolilor umane", a declarat Loren Walensky, coordonatorul echipei de specialişti.

Walensky a spus că echipa de biochimişti au reuşit să producă o anumită peptidă, un mic lanţ de aminoacizi, care se ataşează şi integrează perfect în structura proteinei BAX.

Când peptida este ataşată corect, proteina BAX începe să omoare celulele, prin perforarea membranei mitocondriilor, uzinele de energie ale celulelor.

Walensky, cofondator al companiei biofarmaceutice Aileron Therapeutics din Cambridge, Massachusetts, a declarat că viitoarele medicamente concepute pentru a activa proteina BAX vor fi folosite în lupta împotriva cancerului, iar cele care vor inhiba proteina BAX vor fi folosite în boli precum infarctul, accidentul cerebral sau degenerarea neuronală.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici