Punct de cotitură în lupta cu virusul HIV: A doua persoană din lume vindecată, după un transplant de celule stem

Un pacient din Londra, Marea Britanie, care a fost supus unui transplant de celule stem ar putea fi a doua persoană din lume care a scăpat de virusul imunodeficienţei umane (HIV), ce provoacă SIDA, potrivit Associated Press.

Urmărește
1411 afișări
Imaginea articolului Punct de cotitură în lupta cu virusul HIV: A doua persoană din lume vindecată, după un transplant de celule stem

Punct de cotitură în lupta cu virusul HIV: A doua persoană din lume vindecată, după un transplant de celule stem

Medicii au înregistrat un prim succes în cazul lui Timothy Ray Brown, un pacient american tratat în Germania, care, la 12 ani de la transplant, nu prezintă în organism HIV. Brown, cunoscut ca "pacientul din Berlin", a fost, până la bărbatul din Londra, singura persoană despre care se crede că a scăpat de infecţia cu HIV în urma unui transplant de celule stem.

Pacientul din Londra, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost supus transplantului de celule stem în 2016, iar, de 18 luni, trăieşte fără medicaţie anti-HIV, virusul părând a fi absent din organism.

Însă cercetătorii spun că un astfel de transplant este periculos şi a eşuat în cazul altor pacienţi. Terapia nu este una practică, întrucât numărul persoanelor infectate cu HIV la nivel mondial este de ordinul milioanelor.

Totuşi, cel de-al doilea caz arată faptul că vindecarea lui Brown nu a fost un accident şi că terapia poate funcţiona, a spus Keith Jerome, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, SUA, specialist în domeniu. Acesta a mai spus că procedura ar putea sta la baza unei terapii mai simple, care să poată fi folosită la nivel mai larg.

Pacientul din Londra a fost diagnosticat cu HIV în 2003 şi a început să ia medicamente pentru controlarea infecţiei abia în 2012. Nu se ştie de ce a aşteptat atât de mulţi ani pentru a face tratament anti-HIV. În 2012 a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin - un cancer al sistemului limfatic. Pacientul a fost de acord să fie supus unui transplant de celule stem pentru a scăpa de cancer în 2016.

Medicii au găsit un donator cu o dublă copie a unei mutaţii genetice care oferă în mod natural o rezistenţă la HIV. Aproximativ 1% din descendenţii europenilor nordici au moştenit această mutaţie de la ambii părinţi şi sunt imuni la HIV.

"Un eveniment improbabil", a declarat Ravindra Gupta, de la Colegiul Universitar din Londra, coordonatorul studiului. "Acesta este motivul pentru care nu a fost observată mai frecvent (mutaţia genetică, n.r.)", a explicat acesta.

Transplantul a modificat sistemul imunitar al pacientului din Londra, inducându-i mutaţia genetică şi oferindu-i rezistenţă la HIV.

Pacientul a întrerupt în mod voluntar terapia antiretrovirală, pentru a vedea dacă virusul imunodeficienţei umane îi va reapărea în organism. Acesta trăieşte de 18 luni fără medicaţie anti-HIV.

Pacienţii infectaţi cu HIV fac tratament pe viaţă pentru a controla virusul, iar, după întreruperea terapiei, acesta reapare în organism cam în două-trei săptămâni.

Brown a declarat, luni, pentru Associated Press, că i-ar plăcea să îl cunoască pe pacientul din Londra şi să îl încurajeze să iasă de sub protecţia anonimatului. "Ar fi foarte util pentru ştiinţă şi le-ar da speranţă pacienţilor diagnosticaţi cu HIV, oamenilor care trăiesc cu HIV", a spus acesta.

Transplantul de celule stem este o procedură destul de dificilă, care debutează cu radioterapie şi/ sau chimioterapie pentru a distruge sistemul imunitar existent astfel încât acesta să poată fi înlocuit cu unul nou. Pot apărea şi complicaţii, de exemplu, Brown a fost supus unui al doilea transplant de celule stem după ce a fost din nou diagnosticat cu leucemie.

Comparativ cu Brown, pacientul din Londra a fost supus unei chimioterapii mai uşoare, nu a mai făcut radioterapie şi a avut doar o uşoară reacţie secundară după transplant.

Studiul privind cel de-al doilea pacient care pare vindecat de HIV a fost publicat, luni, în revista Nature.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici