- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (15.08.2009, 13:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radioterapia craniană afectează funcţiile mintale
Radioterapia folosită pentru tratarea tumorilor cerebrale riscă să producă un declin al funcţiilor mintale chiar şi la mulţi ani după încetarea tratamentului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi, publicat în revista The Lancet Neurology, relatează bbc.co.uk.
Urmărește
1910 afișări
Radioterapia craniană afectează funcţiile mintale (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 65 de pacienţi şi a relevat faptul că, la 12 ani după efectuarea tratamentului, persoanele care au făcut radioterapie cerebrală se confruntau cu un risc mai mare de apariţie a problemelor de memorie şi de atenţie.
Autorii acestui studiu consideră că medicii ar trebui să renunţe la folosirea radioterapiei în acele cazuri în care acest lucru este posibil.
Pacienţii incluşi în acest studiu au suferit de un anumit tip de tumoare cerebrală, intitulat "gliom cu grad scăzut de malignitate", unul dintre cele mai comune tipuri de tumori cerebrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În aceste cazuri, radioterapia este recomandată, în mod curent, pacienţilor, după ce au suferit o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a tumorii.
În comunitatea ştiinţifică există o adevărată controversă, referitoare la folosirea imediată a radioterapiei după intervenţia chirurgicală, sau folosirea ei doar în cazul în care cancerul revine.
Se ştie deja că tratamentul prin iradierea creierului cauzează anumite leziuni ale ţesutului sănătos, iar autorii acestui studiu sunt de părere că acestea ar putea conduce la un declin al funcţiilor mintale.
Un studiu precedent, efectuat asupra aceloraşi pacienţi, realizat la şase ani după tratament, nu a descoperit nicio diferenţă în privinţa parametrilor care vizează memoria, atenţia şi viteza de procesare a informaţiilor de către aceşti pacienţi.
Însă acest studiu recent, efectuat la peste un deceniu după tratamentul original, a descoperit variaţii semnificative ale rezultatelor mai multor teste mintale între pacienţii care au făcut radioterapie craniană şi cei care nu au urmat acest tratament.
În total, 53% dintre pacienţii care au făcut radioterapie au prezentat un declin al funcţiilor mintale, comparativ cu 27% dintre pacienţii care au făcut doar operaţia de extragere a tumorii cerebrale.
Cele mai mari diferenţe s-au înregistrat la testele care măsurau capacitatea de atenţie.
Cunoscând că rata medie de supravieţuire este de zece ani pentru pacienţii suferind de acest tip de tumori, cercetătorii consideră că pacienţii care fac radioterapie sunt expuşi unui risc considerabil de a se îmbolnăvi de diverse afecţiuni mintale, la mulţi ani după efectuarea radioterapiei.
Una dintre opţiunile actuale ar fi ca medicii să amâne radioterapia pentru pacienţii suferind de acest tip de tumori, păstrând-o doar pentru cazurile în care tumorile apar din nou.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Medicament care elimină celulele suşă canceroase
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe