- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (15.08.2009, 13:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radioterapia craniană afectează funcţiile mintale
Radioterapia folosită pentru tratarea tumorilor cerebrale riscă să producă un declin al funcţiilor mintale chiar şi la mulţi ani după încetarea tratamentului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi, publicat în revista The Lancet Neurology, relatează bbc.co.uk.
Urmărește
1911 afișări
Radioterapia craniană afectează funcţiile mintale (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 65 de pacienţi şi a relevat faptul că, la 12 ani după efectuarea tratamentului, persoanele care au făcut radioterapie cerebrală se confruntau cu un risc mai mare de apariţie a problemelor de memorie şi de atenţie.
Autorii acestui studiu consideră că medicii ar trebui să renunţe la folosirea radioterapiei în acele cazuri în care acest lucru este posibil.
Pacienţii incluşi în acest studiu au suferit de un anumit tip de tumoare cerebrală, intitulat "gliom cu grad scăzut de malignitate", unul dintre cele mai comune tipuri de tumori cerebrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În aceste cazuri, radioterapia este recomandată, în mod curent, pacienţilor, după ce au suferit o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a tumorii.
În comunitatea ştiinţifică există o adevărată controversă, referitoare la folosirea imediată a radioterapiei după intervenţia chirurgicală, sau folosirea ei doar în cazul în care cancerul revine.
Se ştie deja că tratamentul prin iradierea creierului cauzează anumite leziuni ale ţesutului sănătos, iar autorii acestui studiu sunt de părere că acestea ar putea conduce la un declin al funcţiilor mintale.
Un studiu precedent, efectuat asupra aceloraşi pacienţi, realizat la şase ani după tratament, nu a descoperit nicio diferenţă în privinţa parametrilor care vizează memoria, atenţia şi viteza de procesare a informaţiilor de către aceşti pacienţi.
Însă acest studiu recent, efectuat la peste un deceniu după tratamentul original, a descoperit variaţii semnificative ale rezultatelor mai multor teste mintale între pacienţii care au făcut radioterapie craniană şi cei care nu au urmat acest tratament.
În total, 53% dintre pacienţii care au făcut radioterapie au prezentat un declin al funcţiilor mintale, comparativ cu 27% dintre pacienţii care au făcut doar operaţia de extragere a tumorii cerebrale.
Cele mai mari diferenţe s-au înregistrat la testele care măsurau capacitatea de atenţie.
Cunoscând că rata medie de supravieţuire este de zece ani pentru pacienţii suferind de acest tip de tumori, cercetătorii consideră că pacienţii care fac radioterapie sunt expuşi unui risc considerabil de a se îmbolnăvi de diverse afecţiuni mintale, la mulţi ani după efectuarea radioterapiei.
Una dintre opţiunile actuale ar fi ca medicii să amâne radioterapia pentru pacienţii suferind de acest tip de tumori, păstrând-o doar pentru cazurile în care tumorile apar din nou.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Medicament care elimină celulele suşă canceroase
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe