Rămăşiţele satelitului căzut sâmbătă ar putea să nu fie găsite niciodată

Agenţia spaţială americană (NASA) a anunţat că crede că rămăşiţele Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), căzut sâmbătă pe Pământ, au ajuns în Oceanul Pacific, dar este posibil să nu determine niciodată cu exactitate locul şi momentul prăbuşirii.

Urmărește
1953 afișări
Imaginea articolului Rămăşiţele satelitului căzut sâmbătă ar putea să nu fie găsite niciodată

Rămăşiţele satelitului căzut sâmbătă ar putea să nu fie găsite niciodată (Imagine: NASA)

Satelitul NASA de şase tone a căzut pe Pământ, în noaptea de vineri spre sâmbătă, arzând în atmosfera terestră, dar lăsând probabil o tonă de deşeuri într-o zonă necunoscută.

După 20 de ani în care a fost pe orbită, UARS a căzut pe Pământ sâmbătă, între 03.23 şi 05.09 GMT (06.23 - 08.09 ora României).

NASA estima că rămăşiţele satelitului nu s-ar putea împrăştia pe mai mult de 500 de mile (circa 800 kilometri). De asemenea, potrivit estimărilor Agenţiei spaţiale americane, UARS s-ar fi dezintegrat în urma arderii, dar circa 26 de bucăţi, dintre care cea mai mare nu ar fi depăşit greutatea de 150 de kilograme, ar fi supravieţuit.

În căderea sa, UARS ar fi trecut de deasupra coastei de est a Africii în dreptul Oceanului Indian, apoi al Pacificului, deasupra nordului Canadei, apoi peste partea de nord a Atlanticului îndreptându-se către vestul Africii.

"Pentru că nu ştim care a fost exact punctul de reintrare în atmosferă, nu ştim nici unde ar putea fi rămăşiţele", a spus Nicholas Johnson, specialist în deşeuri spaţiale la Johnson Space Center, al NASA, din Houston. "S-ar putea să nu ştim niciodată", a mai spus acesta.

Până în prezent, nu este cunoscut vreun caz de accidentare a unei persoane din cauza deşeurilor căzute din spaţiu şi nici nu au fost vreodată distrugeri majore. NASA a estimat că şansele ca cineva oriunde pe Pământ să fie rănit în urma căderii deşeurilor spaţiale sunt de 1 la 3.200, în timp ce probabilitatea ca un om să fie lovit este de 1 la 22 de bilioane, dat fiind că pe Glob trăiesc 7 miliarde de oameni.

În cazul rănirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de căderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite vor plăti compensaţii victimelor, în virtutea unei convenţii internaţionale ce a fost încheiată în 1972. Statele Unite ale Americii au semnat această convenţie cu alte 79 de ţări.

UARS este cel mai mare satelit NASA care a căzut pe Terra în ultimele trei decenii, după căderea satelitului Skylab în vestul Australiei în 1979. Potrivit experţilor în deşeuri orbitale, obiecte cu o talie comparabilă celor desprinse din UARS vor cădea pe Terra de acum înainte o dată pe an.

UARS a fost plasat pe orbită în 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera înaltă a Terrei şi şi-a încheiat misiunea în 2005 după ce şi-a consumat carburantul.

Cel mai mare dispozitiv spaţial care a căzut pe Terra a fost staţia spaţială sovietică Salyut 7, ale cărei resturi au căzut peste un oraş din Argentina în 1991, fără a face însă victime.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici