Rămăşiţele unei noi specii de dinozaur uriaş, descoperite în Tanzania

Rămăşiţe fosilizate descoperite în Tanzania au condus la descoperirea unei noi specii de dinozaur erbivor uriaş, potrivit unui studiu publicat luni în Journal of Vertebrate Paleontology.

Urmărește
351 afișări
Imaginea articolului Rămăşiţele unei noi specii de dinozaur uriaş, descoperite în Tanzania

Rămăşiţele unei noi specii de dinozaur uriaş, descoperite în Tanzania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oasele acestui dinozaur, denumit Rukwatitan bisepultus, au fost găsite pe o faleză din bazinul Rukwa, în sud-vestul Tanzaniei.

Acest dinozaur erbivor cântărea cât mai mulţi elefanţi, iar membrele sale anterioare aveau înălţimea de circa 2 metri, potrivit autorilor studiului.

Totuşi, Rukwatitan bisepultus nu era la fel de mare ca "verişorul" lui Dreadnoughtus, descoperit săptămâna trecută în Argentina. Scheletul acelui dinozaur, care cântărea circa 60 de tone, este unul dintre cele mai bine conservate şi complexe de dinozauri erbivori uriaşi din familia titanozaurilor.

Rukwatitan bisepultus a trăit în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani.

Aceşti dinozauri uriaşi au fost descoperiţi mai ales în America latină. Oamenii de ştiinţă au găsit pe acest continent fosilele a peste 30 de titanozauri, în timp ce în Africa au fost descoperite doar patru schelete de titanozaur.

"Ceea ce am învăţat despre evoluţia titanozaurilor provine mai ales din numeroasele descoperiri din America latină, un continent care s-a separat de Africa în cursul primei jumătăţi a cretacicului superior", a explicat Eric Gorscak, profesor de biologie la Universitatea Ohio, unul dintre autorii studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici