- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.06.2009, 19:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Râsul la oameni şi primate demonstrează existenţa unui strămoş comun
Râsul a evoluat de la un strămoş comun, dezvoltându-se de-a lungul timpului în mod diferit la primate şi oameni, potrivit rezultatelor unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Portsmouth (Marea Britanie), preluat de BBC News Online.
Urmărește
453 afișări
Râsul la oameni şi primate demonstrează existenţa unui strămoş comun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În cadrul studiului, cercetătorii au gâdilat 22 de maimuţe tinere şi trei oameni şi au analizat acustic râsetele rezultate.
Deşi modul de vocalizare a variat, echipa de oameni de ştiinţă a identificat un tipar al schimbărilor care se potriveşte diferenţelor evoluţioniste ale maimuţelor şi oamenilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Studiul, apărut în publicaţia Current Biology, a sugerat şi că gorilele şi alte maimuţe de talie mare au un oarecare control asupra respiraţiei.
Oamenii de ştiinţă care efectuează studii asupra primatelor presupuneau de mult timp că unele comportamente sociale vizibile în cazul oamenilor provin de la un strămoş comun.
Studiile au remarcat că modul în care reacţionează sonor unele maimuţe atunci când sunt gâdilate este similar cu cel al oamenilor care se joacă şi împărtăşesc aceleaşi caracteristici cu râsul uman.
"Avem diverse informaţii care arată că râsul uman îşi are rădăcinile în biologia umană deoarece, de exemplu, este prezent în numerose culturi, la copii surzi sau orbi", a explicat Marina Davila-Ross de la Universitatea Portsmouth, principalul autor al studiului. "În plus, au existat numeroase ipoteze potrivit cărora acest mod de vocalizare are baze pre-umane", a adăugat ea.
Pentru a da mai mult credit respectivelor ipoteze, Davila-Ross a realizat peste 800 de înregistrări cu maimuţe şi copii care râd în urma gâdilării. Numeroase dintre caracteristicile care ţin de frecvenţa înregistrărilor au fost similare la toţi subiecţii studiului, copil sau maimuţă.
Diferenţele au indicat că este posibilă existenţa unui strămoş comun. Astfel, maimuţe cum ar fi cimpanzeii şi o specie de babuini, grupul cu caracteristicile cele mai apropiate de cele umane, au cele mai lungi serii de râsete, fiecare apărând după strigăte scurte. O altă componentă este rolul pe care vocea îl joacă în emiterea râsului.
"Atunci când râd, oamenii scot sunete stabile, ceea ce înseamnă că mişcarea corzilor vocale se face sincronizat şi regulat. Am descoperit aceste proprietăţi acustice şi la babuini", a spus Davila-Ross.
Comparativ, urangutanii au mai puţine "regimuri de vibraţii", ceea ce înseamnă că pot genera mai puţine tonalităţi cu ajutorul corzilor lor vocale.
Deoarece sunetele scoase de primatele cu caracteristicile cele mai apropiate de ale omului au fost cele mai aproape de râsul uman, cercetătorii au tras concluzia că râsul a evoluat de la un strămoş comun, urmat fiind de adaptarea formei sale la fiecare dintre speciile care există în prezent.
"Au fost efectuate cercetări amănunţite anterior, însă acesta este primul studiu care a fost realizat pe baza unei abordări filogenetice, cu scopul de a măsura aceste acustici şi de a evidenţia legătura dintre ele", a spus Davila-Ross.
O constatare surprinzătoare a studiului a fost că gorilele şi babuinii au reprize de râs care durau de trei ori mai mult decât ciclul lor respirator, ceea ce sugerează că aceste animale reuşesc să îşi controleze oarecum respiraţia.
Robert Barton, antropolog la Universitatea Durham, este de părere că acest studiu este "distractiv, dar deloc surprinzător", adăugând că au existat de mult supoziţii privind o bază evoluţionistă comună pentru râs.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe