Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru homosexuali

Numărul infecţiilor cu HIV, virusul care cauzează SIDA, a crescut în rândul homosexualilor, a subliniat vineri un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care, pentru prima dată, a cerut bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale între ei să ia antiretrovirale cu titlu preventiv.

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru homosexuali

Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru homosexuali (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Am constatat o explozie a epidemiei" pentru acest grup de risc, a declarat Gottfried Hirnschall, care coordonează departamentul HIV din cadrul OMS.

La 33 de ani după emergenţa bolii, în condiţiile în care în zilele noastre pacienţii pot să trăiască cu SIDA, reprezentantul OMS atribuie această evoluţie faptului că s-a produs o relaxare a campaniilor de prevenire şi a stării de îngrijorare în cadrul societăţii în raport cu SIDA.

În prezent, acest grup prezintă un risc de contaminare cu HIV de 19 ori mai mare decât populaţia generală. La Bangkok, de exemplu, SIDA afectează 5,7% dintre bărbaţii care întreţin raporturi sexuale cu persoane de acelaşi sex, în timp ce acest risc este de 1% în populaţia generală.

În faţa noilor recomandări publicate vineri, OMS "recomandă cu fermitate bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi să aibă în vedere luarea de antiretrovirale ca metodă suplimentară de prevenire a infectării cu HIV".

În luna mai, autorităţile sanitare americane au recomandat folosirea antiretroviralelor ca metodă preventivă contra SIDA pentru toate grupurile de risc, mai ales pentru homosexuali, în speranţa de a reduce numărul cazurilor de infecţii noi, rămas neschimbat de aproximativ 20 de ani.

Administrarea unei pastile cotidiene ce combină două antiretrovirale, pe lângă folosirea prezervativului, ar putea scădea riscul de infectare cu HIV cu 20-25%, iar acest lucru ar însemna evitarea "unui milion de noi infecţii în cadrul acestui grup în 10 ani", potrivit OMS.

Recomandările OMS se concentrează pe grupurile de risc, precum transsexualii, deţinuţii, dependenţii de droguri, practicanţii prostituţiei, care reprezintă circa jumătate din noile contaminări anuale.

Graţie mai multor acţiuni, numărul acestor noi cazuri a scăzut totuşi cu peste o treime între 2001 şi 2012.

La sfârşitul anului 2013, aproximativ 13 milioane de persoane cu HIV beneficiau de tratamentul cu antiretrovirale. Dar, pentru Gottfried Hirnschall, această "luptă" este permanentă.

Guvernele au tendinţa de a privilegia campaniile de prevenţie pentru populaţia generală şi de a le neglija pe acelea care se adresează grupurilor de risc.

"Însă nimeni nu trăieşte în izolare", a adăugat el. Este în special cazul Africii subsahariene, unde trăiesc 71% dintre cele 35,3 milioane de persoane din lume care sunt infectate cu HIV, a precizat acelaşi expert OMS.

Aceste recomandări OMS au fost publicate cu câteva zile înainte de deschiderea, pe 20 iulie, la Melbourne, a Conferinţei internaţionale despre SIDA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici